Φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: Ενίσχυση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης  
21 Νοεμβρίου, 2018
«Πολίτης και Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτική Εκδήλωση για νέους και εκπαιδευτικούς στη Σάμο»
25 Νοεμβρίου, 2018

«Συμμετοχή σε Τηλεοπτική Εκπομπή»

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου,  με  αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση  γύρω από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα που πραγματοποιήθηκε στους νέους και  εκπαιδευτικούς της Σάμου,  συμμετείχε  την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Σαμιακής τηλεόρασης,  με τη δημοσιογράφο κ. Βιολέτα Τριπόδη,  όπου συζητήθηκε:  “το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος  των νέων  και οι Ευρωεκλογές του 2019.”

Στην εκπομπή συμμετείχαν οι κκ.

Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών  του Πανεπιστημίου  Αιγαίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος  του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Μανούσος Μαραγκουδάκης, Καθηγητής Συγκριτικής Κοινωνιολογίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Σκοπός της  συγκριμένης δράσης ήταν να  ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να  τεθούν προβληματισμοί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και να τονιστεί η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι  διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της  ένωσης αλλά κυρίως για το μέλλον της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκε το θεσμικό τρίγωνο λήψης αποφάσεων,  στο οποίο συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τα οποία συνομοθετούν στο πλαίσιο της ΕΕ. Επομένως, ο πολίτης συμμετέχοντας  στις ευρωεκλογές  συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Επίσης,  περιγράφηκε η διαδικασία των ευρωεκλογών σε εθνικό επίπεδο.

Το μήνυμα που διεξήχθει από την συζήτηση ήταν αφενός,  ο πολίτης οφείλει να είναι ενημέρωνένος και να γνωρίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της και αφετέρου, η σημασία του να προκληθούν  πολιτικοί διάλογοι, ώστε να γνωρίσουν ουσιαστικά την ένωση και να διαμοφώσουν συνειδητές και σφαιρικές απόψεις γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Οι δύο καθηγητές μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα, καθίστανται ειδήμονες στο να αναλύσουν εμπεριστατωμένα τα παραπάνω ζητήματα.

Η εκπομπή χαίρει μεγάλης  θεαματικότητας  επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας επωφελήθηκε από την συγκεκριμένη τηλεοπτική συζήτηση.

Παρακολοθήστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.