Ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης επισκέπτεται την Αθήνα
19 Ιουλίου, 2019
Τo Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει πρόσβαση σε εργαστήρια παγκόσμιου κύρους στους ερευνητές
29 Ιουλίου, 2019

«Εβδομάδα Διαδραστικής Ενημέρωσης για την Ευρώπη»

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην Εβδομάδα Διαδραστικής Ενημέρωσης για την Ευρώπη που διοργάνωσε το OXYGEN Summer Camp 2019 την εβδομάδα 22/7 – 28/7 στην Πλαζ Τσαμάκια ΕΟΤ και στο Oxygen Academy.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας δράση, η οποία ήταν στοχευμένη στα παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Αρχικά, μιλήσαμε για τους λόγους δημιουργίας και τις αξίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες αργότερα ζωγραφίσαμε με τα παιδιά. Τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως λειτουργεί. Αργότερα, επιβεβαιώθηκαν οι γνώσεις τους αυτές μέσω ενός παιχνιδιού με ερωτήσεις στο οποίο τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Τέλος, χορέψαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου βρεθήκαμε στο Oxygen Academy, στο κέντρο της πόλης μας για να συναντήσουμε τα παιδιά που απασχολούνται στην συγκεκριμένη ακαδημία. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν από 3 ετών έως και  8  ετών.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η γνωριμία των παιδιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος έγινε ανάγνωση του παραμυθιού «Τα αστέρια της Ευρώπης» όπου Συντελεστές Έκδοσης είναι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, με τα  παιδιά να παρακολουθούν τις εικονογραφίες της Λήδας Βαρβαρούση μέσω projector. Επόμενο βήμα ήταν η εξοικείωση των παιδιών με την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε την σημαία της Ένωσης με χαρτόνια στα χρώματα της σημαίας, κίτρινο και μπλε, ενώ στην συνέχεια ζωγραφίσαμε διάφορες σημαίες από τα κράτη μέλη. Τέλος δόθηκε στα παιδιά το παραμύθι που τους διαβάσαμε στην αρχή καθώς και υλικό όπως «Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη».

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία δράση μας, η οποία ήταν στοχευμένη σε παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών. Αρχικά, μιλήσαμε για τους λόγους δημιουργίας, τον σκοπό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των σκίτσων  που ζωγράφισαν τα μικρότερα παιδιά στην προηγούμενη δράση μας. Αργότερα, τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με το τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως λειτουργεί. Αυτές τους τις γνώσεις επιβεβαίωσαν μέσω μιας Προσομοίωσης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα παιδιά χωρίστηκαν ανά ομάδες σε χώρες και συζήτησαν σχετικά με το τι αλλαγές θα έκαναν στο σχολείο τους. Αφού ψήφισαν, ανέδειξαν με την σειρά τους   ποια πρόταση είναι η καλύτερη για ένα καλύτερο μέλλον στο σχολείο τους.

Το Europe Direct συνέβαλε με την σειρά του στην προσπάθεια αυτή του Oxygen Summer Camp να ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με την λειτουργία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τους δώσει ένα πρώτο μάθημα σχετικά με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Στα παιδιά μοιράστηκε προωθητικό υλικό, και τις  τρείς μέρες που συμμετείχε στην διοργάνωση, κατάλληλο για την ηλικία τους και σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που την απαρτίζουν.