Νέα της Συνόδου, Βρυξέλλες, 29-30 Ιανουαρίου 2020
29 Ιανουαρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Οι Πρόεδροι της ΕΕ συζητούν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σπίτι του Jean Monnet
29 Ιανουαρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Sassoli: «Ας δώσουμε νέα πολιτική ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης»

Ολοκληρώθηκε με κοινό ανακοινωθέν η σύνοδος των προέδρων των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΕΚ, David Sassoli.
Σήμερα, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Κοσσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας έλαβαν μέρος σε σύνοδο στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli. Στη σύνοδο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κροατίας, της χώρας που κατέχει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου.

Μετά τη σύνοδο, ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε:

«Η σημερινή σύνοδος επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται ένα κοινό πεπρωμένο. Μαζί με τους προέδρους των κοινοβουλίων της περιοχής καταστήσαμε σαφές ότι δεσμευόμαστε να εργαστούμε για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διεύρυνση θα ωφελήσει τον λαό της περιοχής και τα κράτη μέλη της ΕΕ και μπορεί να επιφέρει την απαραίτητη συμφιλίωση στη περιοχή. Τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική αυτή θα μεταφραστεί σε δράση».

«Στο κοινό ανακοινωθέν μας, καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βάσει της εκπλήρωσης των ενταξιακών κριτηρίων και να δώσει ένα σαφές και θετικό πολιτικό μήνυμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αναγνώριση χωρών ως υποψήφιες προς ένταξη ανάλογα με την περίσταση. Πρέπει επειγόντως να δώσουμε νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Διάσκεψη Κορυφής στο Ζάγκρεμπ πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στο θέμα αυτό».

«Στα συμπεράσματά μας, επαναλαμβάνουμε την πλήρη δέσμευση του ΕΚ να συμμετάσχει στις διεργασίες για την εξεύρεση μίας ‘ανανεωμένης προσέγγισης’ για τη διεύρυνση, ώστε η διαδικασία να γίνει πιο δημοκρατική, πιο διαφανής και να είναι πιο κοντά στους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών. Η διεύρυνση είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή προσπάθεια και προσήλωση από όλες τις πλευρές. Τα κοινοβούλια έχουν καθοριστική σημασία για την προώθηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηρίξει τα κοινοβούλια των Δυτικών Βαλκανίων καθώς κινούνται προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον».

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.