Πρόσφυγες-μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας: συζήτηση σήμερα
10 Μαρτίου, 2020
Κορονοϊός: οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
10 Μαρτίου, 2020

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σας ευχαριστώ πολύ,
Καλησπέρα σας,
Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι θετικό που οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτές και ενεργές. Πράγματι, η εποικοδομητική αυτή συνεργασία αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης για την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη δεινή θέση των μεταναστών στην περιοχή.
Οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια μελλοντική πορεία με την Τουρκία. Είναι σαφές ότι έχουμε τις διαφωνίες μας. Όμως, μιλήσαμε ξεκάθαρα και ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά. Είχαμε μια καλή συζήτηση, έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο.
Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στα επόμενα βήματα. Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των τομέων όπου μπορούμε να εργαστούμε προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Πράγματι, όπως είπες, πολλά ανάγονται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία παραμένει σε ισχύ. Σήμερα συζητήσαμε πώς να υλοποιήσουμε τα κομμάτια που λείπουν, για να την χαρτογραφήσουμε ξανά, να την αναλύσουμε, να καταλήξουμε σε κοινή αντίληψη για το τι λείπει και τι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ώστε στη συνέχεια να υλοποιήσουμε τα στοιχεία που λείπουν.
Εκφράσαμε με ιδιαίτερη σαφήνεια στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε τα θέματα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή είναι αμοιβαία. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση ήταν μια καλή αφετηρία. Καλή αφετηρία μιας διαδικασίας που έχει πρωταρχικό στόχο να προσφέρει προοπτική στους μετανάστες και σταθερότητα στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.