ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Έναρξη της συνόδου ολομέλειας – Μάρτιος Ι 2020
10 Μαρτίου, 2020
Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
10 Μαρτίου, 2020

Πρόσφυγες-μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας: συζήτηση σήμερα

Οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη περίπου στις 17.30 έως τις 19.00 (ώρα Ελλάδος) με την επίτροπο Johansson και την Προεδρία της Κροατίας.
Από τις αρχές του Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά Ελλάδας-Τουρκίας δια ξηράς και θαλάσσης, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Erdoğan ότι η χώρα του δε θα τους εμποδίζει πλέον να το πράξουν, όπως έκανε από το 2016 με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τις συνέπειες της κίνησης αυτής από την Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ, τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας προς πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και την απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας να μην δεχθεί καμία αίτηση ασύλου για ένα μήνα, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο πρόεδρος Erdoğan επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel για να συζητήσουν τις εξελίξεις στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.