ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέα της Συνόδου – Βρυξέλλες, 9-10 Μαρτίου 2020
10 Μαρτίου, 2020
Πρόσφυγες-μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας: συζήτηση σήμερα
10 Μαρτίου, 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Έναρξη της συνόδου ολομέλειας – Μάρτιος Ι 2020

Ο πρόεδρος Sassoli κήρυξε την έναρξη της 1ης συνόδου της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου.
Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli είπε: «Η απόφαση να διοργανωθεί η σύνοδος στις Βρυξέλλες πάρθηκε με πρόθεση και στόχο να διασφαλιστεί η συνέχεια του κοινοβουλευτικού έργου του ΕΚ».
Προσέθεσε στη συνέχεια ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συνεχίσει το νομοθετικό έργο αλλά και η δουλειά όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ειδικά τις αποφάσεις που αφορούν την καταπολέμηση του COVID-19, τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας που πλήττονται ιδιαίτερα αυτές τις ώρες. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε και το έργο μας για την Πράσινη Συμφωνία, το μεταναστευτικό και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να μείνουμε στο πόστο μας».
Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να τιμήσουμε την κοινοβουλευτική μας εντολή και να δείξουμε το δέοντα σεβασμό σε όλους όσοι συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα καθημερινά καθήκοντά τους για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Για τους λόγους αυτούς, η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ συνεδρίασε έκτακτα σήμερα και αποφάσισε να αλλάξει την ημερήσια διάταξη του ως εξής.
Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη
Η 1η σύνοδος της ολομέλειας του Μαρτίου θα λάβει χώρα μόνο την Τρίτη 10 Μαρτίου.
Από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την επιδημία του κορονοϊού, την τρέχουσα κατάσταση και τη διασφάλιση μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στις επιπτώσεις της στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.
Από τις 16.00 μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τα Συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου 2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ενιαία απάντηση της ΕΕ.
Οι αλλαγές αυτές εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να πάρουμε όλα τα απαραίτητη προληπτικά μέτρα και να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας σε ό,τι είναι απαραίτητο».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες ολόκληρες τις δηλώσεις.
Απερχόμενα μέλη του ΕΚ
Matt CARTHY (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιρλανδία) από τις 8 Φεβρουαρίου
Εισερχόμενα μέλη του ΕΚ
Chris MACMANUS (Μη εγγεγραμμένα μέλη, Ιρλανδία) από τις 6 Μαρτίου.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.