ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – COVID-19, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ: ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
26 Μαΐου, 2020
ALERT – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ SASSOLI ΓΙΑ ΠΔΠ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
27 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ κινητοποιεί διεθνείς δωρητές για την παροχή στήριξης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα και προς τις χώρες της περιοχής

Χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ισπανική κυβέρνηση συγκάλεσαν τη διεθνή διάσκεψη δωρητών, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα και προς τις χώρες της περιοχής, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να προσφέρουν συνολικά 2,544 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 595 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις), ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της κινητοποίησαν 231,7 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να προσφέρει 144,2 εκατ. ευρώ για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή βοήθεια και παρεμβάσεις για την πρόληψη των συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χορήγηση πρόσθετων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ στην περιοχή.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεχνάει τον λαό της Βενεζουέλας. Σήμερα [σ.σ. χθες] κινητοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε εκατομμύρια εκτοπισμένους πολίτες της Βενεζουέλας και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που τους φιλοξενούν. Ευχαριστώ τους διεθνείς δωρητές για τις γενναιόδωρες δεσμεύσεις τους. Σήμερα [σ.σ. χθες]επαναφέραμε στο προσκήνιο μία από τις χειρότερες κρίσεις εκτοπισμού που έχει γνωρίσει ο κόσμος στην πρόσφατη ιστορία.»
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς , Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε: «Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή. Η ανθρωπιστική στήριξη της ΕΕ θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.»
Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπος αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, δήλωσε τα εξής: «Η συλλογική μας δέσμευση καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι εταιρικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η μεταναστευτική κρίση της Βενεζουέλας, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εδραιωθεί η σύνδεση μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης και για να οικοδομηθούν μακροχρόνιες εταιρικές σχέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.»
Βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα
Η χθεσινή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικεντρωθεί στα εξής:
Στήριξη της ανάπτυξης ύψους 70 εκατ. ευρώ: για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων της Βενεζουέλας και τη στήριξη των κοινοτήτων υποδοχής τους. Η στήριξη θα επικεντρωθεί στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, με έμφαση στην ενίσχυση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ιδίως της υγείας, στην προώθηση των οικονομικών ευκαιριών και στην ενίσχυση της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας. Η στήριξη αυτή θα διατεθεί σε ολόκληρη την περιοχή, ιδίως στην Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό, χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 67,7 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες άμεσης αρωγής στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών, για την υποστήριξη των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων, των κοινοτήτων υποδοχής και άλλων ευάλωτων ομάδων. Η βοήθεια θα επικεντρωθεί στους τομείς της υγείας, της προστασίας, της διατροφής, της εκπαίδευσης, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 50 ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκπρόσωποι της εθνικής και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών.
Ιστορικό
Η διάσκεψη δωρητών καταδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της ΕΕ για στήριξη και ανταπόκριση στις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών της Βενεζουέλας, καθώς και των χωρών της περιοχής. Η ΕΕ και η Ισπανία, με την υποστήριξη της UNHCR και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη στήριξή της για την εκπόνηση ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιοχή, καθώς και για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης στις χώρες υποδοχής. Η διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της δέσμευσης που είχε αναληφθεί κατά τη διάσκεψη αλληλεγγύης του Οκτωβρίου 2019 στις Βρυξέλλες όσον αφορά τη διοργάνωση διάσκεψης δωρητών το συντομότερο δυνατόν.
Οι περισσότεροι πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ θα ενταχθούν στη χρηματοδοτική δέσμη «Ομάδα Ευρώπη», μέσω της οποίας η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, από κοινού με τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν διαθέσει πάνω από 20 δισ. ευρώ με σκοπό να στηρίξουν τις χώρες-εταίρους της ΕΕ ανά την υφήλιο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της, εστιάζοντας στα πλέον ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες
Επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα.