Δελτίο Τύπου – Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων σε όλη την ΕΕ: Η εφαρμογή Galileo Green Lane διευκολύνει τη διασυνοριακή κυκλοφορία
5 Ιουνίου, 2020
Κοινό Δελτίο Τύπου – Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης & οι Ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου & Νίκος Ανδρουλάκης στο Delphi Economic Forum V | Digital
5 Ιουνίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Ένωση Ασφάλειας: Εγκαινιάζεται το Κέντρο Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Ευρωπόλ

Η ιχνηλάτηση των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για την χαρτογράφηση και αποκάλυψη των δραστηριοτήτων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, την προσαγωγή εγκληματιών στη δικαιοσύνη, τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και την εξάρθρωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Αύριο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον και η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπόλ κ. Catherine De Bolle θα εγκαινιάσουν το Κέντρο Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Ευρωπόλ. Το Κέντρο θα παρέχει στις εθνικές αρχές επιχειρησιακή υποστήριξη για τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών ερευνών και θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, ο οποίος ηγείται των εργασιών της Επιτροπής για τη χάραξη μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ένωσης Ασφάλειας, δήλωσε σχετικά: «Αφού θέσαμε σε λειτουργία το Κέντρο για το Κυβερνοέγκλημα το 2013 και το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο το 2016, σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μάχη κατά του χρηματοοικονομικού και του οικονομικού εγκλήματος. Η ΕΕ δεν θα διστάσει να δράσει με κάθε τρόπο για να χτυπήσει τους εγκληματίες εκεί που τους πονάει περισσότερο. Με το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol διασφαλίζουμε ότι το χρηματοοικονομικό και οικονομικό έγκλημα δεν αποφέρει κέρδος».
Η Επίτροπος Γιούανσον δήλωσε σχετικά: «Το κέντρο που θέτουμε σήμερα σε λειτουργία θα συμβάλει στην ενίσχυση των χρηματοοικονομικών ερευνών σε όλη την ΕΕ. Το χρηματοοικονομικό και το οικονομικό έγκλημα μας ζημιώνουν όλους και δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Συχνά, αποτελούν βασική δραστηριότητα των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, τις οποίες θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αν ακολουθήσουμε τη ροή του χρήματος. Με το νέο αυτό κέντρο θα έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να καταπολεμήσουμε μαζί το οικονομικό έγκλημα».
Η Επίτροπος κ. Γιούανσον και η εκτελεστική διευθύντρια κ. De Bolle θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο στις 9:30 ώρα Ελλάδος, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ σε απευθείας μετάδοση.