Δελτίο Τύπου – Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής και Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Ζοζέπ Μπορέλ στις Καστανιές Έβρου ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια
25 Ιουνίου, 2020
Γωνία Μάθησης: Παίξε-Δίδαξε-Ανακάλυψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
25 Ιουνίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ 585 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟ


485 εκ. ευρώ για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία

100 εκ. ευρώ για τη στήριξη προσφύγων και τοπικών κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Ιορδανία και στο Λίβανο
Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ έδωσε «πράσινο φως» στους πρόσθετους πόρους για την κρίση στης Συρία, οι οποίοι θα διατεθούν προς όφελος προσφύγων και τοπικών κοινωνιών σε γειτονικές χώρες.
Το σχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία) που προτείνει την έγκριση του σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και τρεις αποχές.
Σύμφωνα με το κείμενο, 485 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη συνέχιση των δύο κύριων ανθρωπιστικών δράσεων της ΕΕ στην Τουρκία, δηλ. το Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης και την Υπό Όρους Μεταφορά Χρημάτων για την Εκπαίδευση.
Οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες (τόσο Σύροι όσο και Παλαιστίνιοι από τη Συρία) στην Ιορδανία και στο Λίβανο θα στηριχθούν με συνολικά 100 εκ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ενίσχυση βιοτικών πόρων και την παροχή υπηρεσιών υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και για προγράμματα κοινωνικής προστασίας.
Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο σχέδιο έκθεσης της επιτροπής του ΕΚ.
Επόμενα βήματα
Το σχέδιο έκθεσης θα υποβληθεί προς έγκριση σε επερχόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.