Γωνία Μάθησης: Παίξε-Δίδαξε-Ανακάλυψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
25 Ιουνίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Δηλώσεις του ΥΕ/ΑΠ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
26 Ιουνίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Δηλώσεις του ΥΕ/ΑΠ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά»

 

Σε ευχαριστώ πολύ Πρωθυπουργέ [της Ελλάδας] Κυριάκο [Μητσοτάκη]. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ. Πώς να μην είμαι στην Αθήνα; Σήμερα το πρωί πέρασα εξαιρετικά, μαζί με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών [Νίκο Δένδια].

 

Είναι χαρά μου, τιμή μου και καθήκον μου που βρίσκομαι εδώ, διότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήσουν πολύ ξεκάθαρος για την κατάσταση που επικρατεί κι εμείς από την πλευρά μας εκφράσαμε ξεκάθαρα —τουλάχιστον έτσι ελπίζω— την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δέσμευση, μαζί με την Ελλάδα, να προστατέψουμε την κυριαρχία σας και τα εξωτερικά σας σύνορα.

 

Τα εξωτερικά σύνορα ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ένωσης. Στηρίξαμε και βοηθήσαμε την Ελλάδα κατά τα τελευταία γεγονότα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

 

Γνωρίζω ότι πραγματοποιούνται πολλές υπερπτήσεις —και σήμερα έγιναν κάποιες— πάνω από τα νησιά αλλά και πάνω από την ηπειρωτική χώρα. Έπειτα έχουμε αυτό το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις, το οποίο επηρεάζει την κυριαρχία σας. Και ήθελα να είμαι εδώ —βασικά ήταν προγραμματισμένο να έρθω, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχα ακόμη περισσότερους λόγους— για να εκφράσω τη δέσμευση και την στήριξή μας αλλά ταυτόχρονα —και επ’ αυτού έχω μιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών σας— και την ανάγκη να αποκατασταθεί μια ελάχιστη εμπιστοσύνη και διάλογος με την Τουρκία προκειμένου να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση.

 

Η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος που έχει μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία και νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα —όπως λέμε πλέον, νέα κανονικότητα, παλιά κανονικότητα. Νομίζω ότι αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως, πιστέψτε με ότι θα είναι μεγάλη μου χαρά, διότι αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που οφείλω να υλοποιήσω: να βελτιώσω τη σχέση με την Τουρκία, να προστατέψω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης —και φυσικά, όταν λέω Ευρωπαϊκή Ένωση, εννοώ πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.