Δελτίο Τύπου – Δεξιότητες: Πέντε νέα έργα διασυνοριακής συνεργασίας επιλέγονται για χρηματοδότηση από το Erasmus+ με στόχο την ανάπτυξη της αριστείας στην επαγγελματική κατάρτιση των Ευρωπαίων πολιτών
31 Ιουλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Σύσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ
31 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Αντιμετώπιση του κορονοϊού: Η Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ταμείου REACT-EU

Σε επιστολές τους προς τους υπουργούς της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την πολιτική συνοχής, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα και ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν χρήση του ταμείου REACT-EU.

 

Το ταμείο που αποτελεί μέρος του NextGenerationEU, θα εστιάζει στη στήριξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, και έχει στόχο να θέσει γερές βάσεις για την ψηφιακή και οικολογική μετάβαση και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη. Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να διατεθεί στο ταμείο προϋπολογισμός 47,5 δισ. ευρώ.

 

Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ταχεία ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να προβούν άμεσα σε προγραμματισμό των πόρων.

 

Η Επίτροπος κ. Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Κατά την επόμενη τριετία, οι πόροι του REACT-EU θα είναι καίριας σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Συμβουλεύουμε τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά για να οικοδομήσουμε μια σταθερή, πράσινη, ψηφιακή και συνεκτική ανάκαμψη». 

 

Ο Επίτροπος κ. Σμιτ προσέθεσε: «Το REACT-EU θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη μετά από την πρωτόγνωρη εποχή αναστάτωσης που διανύουμε. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να μεγιστοποιήσουν την προστιθέμενη αξία του».

 

Για την ταχεία αξιοποίηση του REACT-EU, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις που διατυπώνει η Επιτροπή στις επιστολές: να εστιάσουν στις γεωγραφικές περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία και οι οποίες είναι λιγότερο ανθεκτικές, να λάβουν υπόψη τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να τηρήσουν την αρχή της εταιρικής σχέσης. Οι πόροι του REACT-EU θα πρέπει επίσης να διοχετευτούν σε έργα που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Τα έργα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας, να διευκολύνουν τη μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία και να ενισχύουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.

 

Οι επιστολές είναι διαθέσιμες εδώ.