ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΟΛΩΝΙΑ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ 14-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
18 Σεπτεμβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ OLYMPIA FORYM I
20 Σεπτεμβρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – COVID-19: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ 14-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο ιός ενδέχεται να παραμείνει ενεργός για αρκετούς μήνες, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο

Χρειάζεται κοινός ορισμός για τα θετικά κρούσματα, τους θανάτους COVID-19 και την ανάρρωση από τη λοίμωξη

Η επανεμφάνιση της εποχικής γρίπης θα αυξήσει πιθανότατα τον αριθμό των ατόμων με ήπια συμπτώματα που θα χρειαστεί να κάνουν τεστ

Η εφαρμογή κοινών ορισμών, υγειονομικών κριτηρίων και μεθοδολογιών είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Ανησυχώντας για την πρόσφατη αύξηση του αριθμού θετικών κρουσμάτων COVID-19 σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη δεν φαίνεται να έχουν αντλήσει διδάγματα από τα αρχικά στάδια της κρίσης, έχοντας υιοθετήσει για ακόμα μία φορά διαφορετικά και μη συντονισμένα μέτρα.

 

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 595 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 41 αποχές την Πέμπτη, τονίζουν την έλλειψη εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τη συλλογή και την αξιολόγηση αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τα κρούσματα, το οποίο οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες και τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών που μετακινούνται μεταξύ χωρών της ΕΕ.

Μετά τη συζήτηση της Τρίτης με τον επίτροπο Didier Reynders και τον Γερμανό υπουργό Michael Roth εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ, το Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη να:

υιοθετήσουν έναν κοινό ορισμό για θετικό κρούσμα COVID-19, για θάνατο λόγω COVID-19 και για ανάρρωση από τη λοίμωξη

αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό σε όλα τα κράτη μέλη και να περιοριστούν οι δυσανάλογοι χρόνοι αναμονής

συμφωνήσουν σε μια κοινή περίοδο καραντίνας

συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπου χρειάζεται, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής

συζητήσουν το συντομότερο την επαναφορά σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, καθώς και σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή της διαιώνισης της κατάστασης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση του κινδύνου διασποράς του ιού και να εκδίδει εβδομαδιαίο επικαιροποιημένο χάρτη κινδύνου (ανά περιφέρεια) στη βάση κοινού χρωματικού κώδικα, ο οποίος θα καταρτίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν και παρέχουν τα κράτη μέλη, λένε οι ευρωβουλευτές.

 

Αξιοποίηση των εφαρμογών ιχνηλάτησης (tracingapps)

Το ψήφισμα ζητά από την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα κοινό έντυπο εντοπισμού επιβατών (passenger locator formPLF) για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα ιχνηλάτησης που καλύπτει όλη την ΕΕ. Η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, σύμφωνα με το ΕΚ, το οποίο αναμένει τα εθνικά συστήματα να είναι διαλειτουργικά μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της κατάστασης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ωστόσο ότι οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως συμμορφωμένες με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (GDPR).

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που υιοθετήθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (18.09.2020)