Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ημέρα Καριέρας – Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ»
4 Απριλίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – #40ΕΛΛΑΔΑΕΕ – “ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΙΩΣ” – ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ
5 Απριλίου, 2021

Διήμερο Διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα: «40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (1981 – 2021)»

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποίησαν το διήμερο 26 & 27 Μαρτίου, Διήμερο Διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα: «40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (1981 – 2021)».
Το συνέδριο άνοιξε με Καλωσόρισμα από τον καθηγητή Παναγιώτη Γρηγορίου, Διευθυντή του Europe Direct Βορείου Αιγαίου και του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Χαιρετισμό στο Συμπόσιο απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος), η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και η Επικεφαλής Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα. Νέλλυ Παλαιολόγου.
Η εναρκτήρια ομιλία που ακολούθησε έγινε από την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής, πρ. Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην συνέχεια ακολούθησαν τρία πάνελ τα οποία επικεντρώθηκαν γύρω από το πώς ήταν η Ελλάδα την Εποχή της ένταξης αλλά και την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σήμερα, 40 χρόνια μετά την ένταξη.
Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου αποτελείτο από τρία πάνελ, με θεματικές γύρο από την τροχιά ανάπτυξης της Ελλάδας (από τα ΜΟΠ στο ΕΣΠΑ), ζητήματα γύρω από την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα αλλά και τα εθνικά θέματα, όπου ένας από τους ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.
Το Συμπόσιο, έκλεισε με την Καταληκτική Ομιλία, από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αλλά και την Θωράκιση των νησιών του Αιγαίου.
Οι Ομιλητές των διαφορετικών πάνελ του Συμποσίου ήταν πρώην στελέχη από τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, Ακαδημαϊκοί και Ερευνητές.
Το Συμπόσιο είχε μεγάλη επιτυχία, κάτι από καθίσταται σαφές από την μεγάλη συμμετοχή που είχε τόσο μέσω της πλατφόρμας του Zoom, όσο και μέσω του Live στο Κανάλι του Europe Direct Βορείου Αιγαίου, στο YouTube.