ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ “ΟΡΙΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗ” – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
28 Απριλίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
28 Απριλίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ  ENVI

Βελτιωμένη πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη και αλλού

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αλληλεγγύης της ΕΕ

Κονδύλια για την πολιτική προστασία της ΕΕ πέντε φορές μεγαλύτερα από αυτά των τελευταίων επτά ετών

Το ΕΚ ενέκρινε ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον αναθεωρημένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ την Τρίτη με 641 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 14 αποχές. Στόχος του μηχανισμού είναι να διασφαλίσει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τους αναγκαίους πόρους μέσω του αποθεματικού rescEU.

1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό για την περίοδο 2021-2027. Το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με 2,056 δισ. από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης (περίπου πενταπλάσιο του ποσού που είχε διατεθεί κατά το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την ανάδειξή του σε σύμβολο αλληλεγγύης της ΕΕ. Τόνισαν ότι οι προσαρμογές του μηχανισμού (που εγκρίθηκαν σήμερα στην ολομέλεια) θα φέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερο συντονισμό και περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας.

Σχετικές πληροφορίες

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης δημιουργήθηκε το 2013 σε εθελοντική βάση για να βοηθά τα κράτη μέλη με τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Από το 2019, όταν συστάθηκε το rescEU, η ΕΕ είναι σε θέση να προμηθεύεται από κοινού πόρους και να βοηθά τις χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και των οποίων οι εθνικοί πόροι φτάνουν στα όριά τους. Ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα του rescEU, στο οποίο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή εννέα κράτη μέλη, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αντιδρά γρηγορότερα όταν συμβαίνουν κρίσεις.

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (27.04.2021)

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα