ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
28 Απριλίου, 2021
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
28 Απριλίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 26-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ  EMPL

 

Ευκολότερη εκταμίευση χρηματοδότησης για όσους χάνουν τη δουλειά τους

Μείωση του κατώτατου ορίου απολύσεων για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης σε 200

Μεγαλύτερη στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους και όσους φροντίζουν παιδιά

Το ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περισσότερους Ευρωπαίους εργαζομένους.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) βοηθά τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης, των τεχνολογικών ή των περιβαλλοντικών αλλαγών να επανεκπαιδευτούν και να βρουν εναλλακτική, ποιοτική απασχόληση.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ κατά τις συνομιλίες με το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Οι βουλευτές του ΕΚ μείωσαν το κατώτατο όριο για τις αιτήσεις στήριξης, από τις 500 χαμένες θέσεις εργασίας, στις 200·

Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εφάπαξ επένδυση ύψους 22.000 ευρώ για να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση ή για την εξαγορά μιας επιχείρησης από τους εργαζομένους της (οι ευρωβουλευτές αύξησαν το ποσό αυτό κατά 2.000 ευρώ)·

Θεσπίζονται ειδικά μέτρα ενίσχυσης, όπως το επίδομα παιδικής μέριμνας που θα δίνεται σε όσους φροντίζουν παιδιά όταν συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή αναζητούν εργασία. Την αποζημίωση αυτή θα διαχειρίζονται απευθείας τα κράτη μέλη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις κατά τόπους ανάγκες.

Δηλώσεις

Η τοποθέτηση της αρμόδιας ευρωβουλευτή Vilija BLINKEVIČIŪTĖ (Σοσιαλιστές, Λιθουανία): «Το Ταμείο θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στους απολυμένους εργαζομένους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένο για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις και θα καλύψει κάθε είδους απολύσεις μετά την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης. Περισσότεροι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από το ταμείο· αυξήσαμε τη στήριξη προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε ότι όσοι έχουν παιδιά θα έχουν τα μέσα να συντηρήσουν την οικογένειά τους όσο αναζητούν εργασία ή αποκτούν νέες δεξιότητες».

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα