Παραπληροφόρηση: η Επιτροπή χαιρετίζει τον νέο ισχυρότερο και πιο περιεκτικό κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση
17 Ιουνίου, 2022
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζει το 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης Πέμπτη 9 – Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, Πάτρα
17 Ιουνίου, 2022

Συνεδριάσεις του Eurogroup και των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις 16 και 17 Ιουνίου

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο, στις 15.30 ώρα Ελλάδος. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη διεύρυνση της ευρωζώνης βάσει της έκθεσης σύγκλισης και του σχεδίου σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ στην Κροατία, τα οποία υπέβαλαν η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την 1η Ιουνίου. Θα προβούν σε απολογισμό της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και της έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Τέλος, το Eurogroup θα αποφασίσει το πρόγραμμα εργασίας του δεύτερου εξάμηνου του 2022 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι και η Επίτροπος κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή σε συνεδρίαση διευρυμένης σύνθεσης, στην οποία οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους και θα προβούν σε απολογισμό της προόδου της Τραπεζικής Ένωσης, με σκοπό την έγκριση δήλωσης βασισμένης στις εργασίες του Eurogroup διευρυμένης σύνθεσης της 3ης και 23ης Μαΐου, καθώς και στις εργασίες της «ομάδας υψηλού επιπέδου». Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Αύριο, οι Επίτροποι κ. Χαν, κ. Τζεντιλόνι και κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Λουξεμβούργο, στις 11:30 ώρα Ελλάδος. Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πτυχών της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της έγκρισης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας. Επιπλέον, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις εκθέσεις σύγκλισης του 2022, με σκοπό την έκδοση σύστασης με την οποία θα καλείται η Κροατία να προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2022, με σκοπό την έγκριση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων.

Πρόσφατα, η Επιτροπή δημοσίευσε μια βάση δεδομένων που παρέχει επισκόπηση της εφαρμογής όλων των ειδικών ανά χώρα συστάσεων, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να μεριμνήσει ώστε το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ανοικτό και διαφανές, κατόπιν σύστασης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τέλος, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους σχετικά με: α) τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών (πυλώνας ΙΙ)· β) τη συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια (γνωστή ως Φερεγγυότητα II) και την αναθεώρηση της οδηγίας για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων(ΟΔΟΕΕ)· γ) τους νέους ιδίους πόρους της ΕΕ και δ) την πρόοδο των εργασιών επί της δέσμης νομοθετικών μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα