Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζει το 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης Πέμπτη 9 – Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, Πάτρα
17 Ιουνίου, 2022
Σημαντικά αποτελέσματα της 12ης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ
22 Ιουνίου, 2022

Ένας νέος τρόπος ζωής αναδεικνύεται στην Μυτιλήνη, μέσα από την αναβάθμιση σημαντικών έργων, χάρη στη συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

μυτιλήνη

Μια σειρά από δράσεις πραγματοποιούνται τον Ιούνιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» με την υποστήριξη της Ολυμπιονίκη, Κλέλιας Πανταζή.

 

Η πρωτοβουλία «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου» πραγματοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο για ένα μήνα, από τις 06 Ιουνίου έως τις 06 Ιουλίου και το κύριο θέμα της είναι «Μυτιλήνη, ένας νέος τρόπος ζωής». Η πρωτοβουλία, μια κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην ανάδειξη μιας σειράς παρεμβάσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου: την ανακατασκευή και την ανάπτυξη των περιοχών του Κάστρου της Μυτιλήνης και τις διαδρομές του Κάστρου, μέσα από τους πεζόδρομους και τους ποδηλατοδρόμους που περιλαμβάνουν σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις παραπάνω παρεμβάσεις είναι 6.995.747€ από τα οποία 5.596.598€ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που επισημαίνονται μέσω της πρωτοβουλίας είναι:

 

1.        Η ενίσχυση και βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης.

 

Το συνολικό έργο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης, σε ένα πολυπολιτισμικό και ψυχαγωγικό πεδίο και την οργανική σύνδεσή της με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει την ολική αποκατάσταση και ανάδειξη δύο (2) κατοικιών της οθωμανικής εποχής εντός του Κάτω Κάστρου, τη στερέωση τμημάτων του θαλάσσιου τείχους, τη δημιουργία μεγάλου ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων και τη δημιουργία του κεντρικού διαδρόμου για την κυκλοφορία των πεζών μέσω ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέει το βόρειο με το νότιο λιμάνι της πόλης.

 

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.700.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

2.        Αποκατάσταση της περιφερειακής διαδρομής του Κάστρου της Μυτιλήνης – Κατασκευή δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου.

 

Το έργο αφορά την ανάπλαση της περιφερειακής οδού γύρω από το Κάστρο της Μυτιλήνης, ξεκινώντας από το Άγαλμα της Ελευθερίας στην άκρη της σύγχρονης πόλης και καταλήγοντας στην άλλη πλευρά της πόλης – στο παλιό τμήμα. Στόχος είναι η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση όλης της περιοχής. Κατά μήκος του σημερινού άξονα κυκλοφορίας δημιουργείται αμφίδρομος δρόμος για την κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων, με αναστροφή μέσω κυκλικού κόμβου και ένας ποδηλατόδρομος ο οποίος είναι διαθέσιμος για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.145.747 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

3.        Εδραίωση και αποκατάσταση της βορειοανατολικής έκτασης του οχυρωματικού τείχους του Άνω Κάστρου και αποκατάσταση οικίας της οθωμανικής περιόδου στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

 

Το έργο αφορά:

α) Στερέωση και αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος Β στα τείχη του Άνω Κάστρου της Μυτιλήνης (νότια της πύλης του Βυζαντίου), που είναι το πιο αναγνωρίσιμο τμήμα του Κάστρου. β) Αναπαλαιώνεται κατοικία Οθωμανικής περιόδου στο Κάτω Κάστρο για ψηφιακές παρουσιάσεις.

 

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.350.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

4.        Στερέωση και αποκατάσταση ΒΑ τμήματος του οχυρωματικού τείχους Κάστρου Μυτιλήνης.

 

Το έργο για την αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος του οχυρωματικού τείχους του Κάστρου της Μυτιλήνης ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου και πολύπλευρου έργου που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης και την εδραίωση και αποκατάσταση των ερειπωμένων τμημάτων των τοίχων του. Το μνημείο αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως σημαντικός πόλος αστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 800.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης και το πιο εμφανές για όποιον πλησιάζει την πόλη ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς. Η αποκατάσταση ολόκληρου του Κάστρου και η ένταξή του στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης βελτιώνει την ελκυστικότητα της πόλης, επίσης θα προσφέρει στους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης, αλλά και στους επισκέπτες της, ένα πολυπολιτισμικό πεδίο και εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς και μετακίνησης εντός της πόλης.

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου», θα πραγματοποιηθεί διήμερο Φεστιβάλ (18 – 19 Ιουνίου) στη Μυτιλήνη για να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί Μαραθώνιος για παιδιά με τελικό προορισμό την πλατεία Φικιότρυπας ενώ θα ακολουθήσει και τελετή βράβευσης για όσους συμμετέχουν.

 

Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συναυλία από το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης, ενώ την δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει ποδηλατοδρομία, ψηφιακές παρουσιάσεις, έκθεση φωτογραφίας, ένα δια δραστικό παιχνίδι και μια μουσική εκδήλωση από γνωστούς καλλιτέχνες.

 Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

 18 Ιουνίου, Περιοχή: Τσαμάκια Μυτιλήνης, Ώρα: 17:30 – 22:30:

Δραστηριότητα 1η: Παιδικός Μαραθώνιος με δρομείς της Λέσβου με αφετηρία Άγαλμα της Ελευθερίας

– τελικός προορισμός Πλατεία Φυκιότρυπα,

Δραστηριότητα 2η: Βράβευση Παιδιών,

Δραστηριότητα 3η: Διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου για γονείς και παιδιά που αποκτά δράση μέσω της γνώσης ιστορικών δεδομένων που αφορούν την περιοχή,

Δραστηριότητα 4η: Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης

 

19 Ιουνίου ,Περιοχή: Κάτω Κάστρο, Ώρα: 17:30 – 22:30:

Δραστηριότητα 1η: Ποδηλατική εκδρομή υπό τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου με αφετηρία την Πλατεία Σαπφούς και τελικό προορισμό το Κάτω Κάστρο,

Δραστηριότητα 2η: Ψηφιακές παρουσιάσεις στη νέα αναπαλαιωμένη οικία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου,

Δραστηριότητα 3η: Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στην περιοχή του Κάτω Κάστρου από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης,

Δραστηριότητα 4η: Διαδραστικό παιχνίδι κάστρου με το πολύτροπον,

Δραστηριότητα 5η: Μουσική εκδήλωση λήξης με την Ανδριάννα Μπάμπαλη

 

Η Monika Hencsey, Διευθύντρια Προϋπολογισμού, Επικοινωνίας και Γενικών Υποθέσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που δείχνουμε ότι υπάρχει μια διάσταση της ΕΕ στις τοπικές λύσεις και ότι κοινές υλοποιήσεις αυτού του είδους κάνουν τη διαφορά. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής προσπάθειας της ΕΕ, την οποία έχουμε αναπτύξει από το 2018 σε στενή συνεργασία με περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές περιφέρειες μέχρι σήμερα. Σε κάθε περιοχή, αφηγούμαστε την ιστορία τόπων και πρωτοβουλιών ιδιαίτερης σημασίας για τις περιφερειακές κοινότητες οι οποίες αποτελούν εγγενές μέρος της καθημερινότητάς τους.

Είμαστε πολύ περήφανοι που ενώνουμε τις προσπάθειες με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να γίνουν τα πράγματα επιτόπου και να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον πληθυσμό ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας.»

 

Η «Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πρωτοβουλία επικοινωνίας που δημιουργήθηκε από κοινού και στοχεύει να παρουσιάσει τη δράση τής ΕΕ για τις Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με τις Περιφέρειες εταίρους και τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δημιουργούμε εργαλεία και ευκαιρίες επικοινωνίας με τους πολίτες για να δείξουμε τι είναι δυνατό κοντά τους χάρη στις προσπάθειες συγχρηματοδότησης μεταξύ της ΕΕ και των Περιφερειών τους.

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες:

 

https://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=ELΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα