Στηρίζουμε την Ουκρανία: Η Επιτροπή χορηγεί 5,5 εκατ. ευρώ για να βρεθούν ασφαλείς κατοικίες για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας
9 Δεκεμβρίου, 2022
Η πέμπτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για την εκπαίδευση δίνει τον λόγο στους νέους
9 Δεκεμβρίου, 2022

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Η HERA επενδύει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης το 2023

EU health

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) παρουσιάζει σήμερα το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της για το 2023, με προϋπολογισμό σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα και η ταχεία αντίδραση σε υφιστάμενες και αναδυόμενες διασυνοριακές υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα ιατρικών αντιμέτρων. Χάρη στον υψηλό προϋπολογισμό της για το 2023, η HERA θα μπορεί να αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων, για την πρόβλεψη απειλών κατά της υγείας, την επένδυση σε ιατρικές λύσεις απέναντι σε υγειονομικές κρίσεις και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της έγκαιρης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο λειτουργίας, η HERA έχει εδραιωθεί ως το παρατηρητήριο της ΕΕ για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά της υγείας. Συνέβαλε καθοριστικά στην αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις υγειονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και στη στήριξη για την εξασφάλιση στους Ουκρανούς πρόσφυγες πρόσβασης σε φάρμακα. Η έγκριση του δεύτερου προγράμματος εργασίας της HERA θα της επιτρέψει να συνεχίσει την αποστολή της ως βασικός παράγοντας υγειονομικής ετοιμότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να συντονίσει αποφασιστικές αντιδράσεις στις τρέχουσες και τις μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.»

 

Ως πυλώνας μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η HERA έχει θέσει διάφορους φιλόδοξους στόχους για το 2023 για την ετοιμότητα απέναντι σε πιθανές μελλοντικές απειλές κατά της υγείας. Η έκθεση για την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα, περιγράφει τα μέτρα που θα λάβει η HERA για την επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της.

Σχετικό ενημερωτικό δελτίο με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα