Αυξάνονται τα νομικά κόστη για VW και Audi στις ΗΠΑ
21 Νοεμβρίου, 2016
Συμφωνία επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017
21 Νοεμβρίου, 2016

Η διατήρηση της ενότητας ως επιδίωξη της προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ

Την αναγκαιότητα η ΕΕ να αποκτήσει ευελιξία καθώς διέρχεται μία μεταβατική περίοδο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της Μάλτας για την προεδρία της ΕΕ, Ίαν Μποργκ. Ο στόχος θα είναι η κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των κρατών μελών και η αποκατάσταση της πίστης στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αναφερόμενος στην ευελιξία που πρέπει να δείξει η Ένωση, ο Μποργκ δήλωσε: «Είναι καιρός να τονίσουμε την άποψη ότι ένα μέγεθος και ένα μοντέλο ταιριάζει σε όλα τα σχήματα», μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της επερχόμενης προεδρίας.

Για πρώτη φορά μετά την ένταξή της το 2004, η Μάλτα θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ενώ στη Γαλλία και στην Ολλανδία θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές.

Η προτεραιότητα της προεδρίας θα είναι η αντιμετώπιση του φόβου και της ανισότητας που κυριαρχούν στους Ευρωπαίους, ενώ θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομία, όπως πρόσθεσε ο Μποργκ.

Καθώς η ΕΕ έχει επιτύχει τις θεμελιώδεις αρχές της, έχοντας διανύσει μισό αιώνα ειρήνης με ασφάλεια και ευημερία, ένα νέο όραμα με βάση την ευελιξία θα πρέπει να οριστεί για να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό σχέδιο ούτως ώστε να σταθεί απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις.

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Μάλτα θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τη συνέχιση της συζήτησης που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος προς την οικοδόμηση ενός νέου οράματος για την Ένωση, εν όψει της 60ής επετείου για την Συνθήκη της Ρώμης το Μάρτιο.

«Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μία νέα δυναμική και θα αποτελέσει ένα όχημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο έργο της ΕΕ με ένα βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε ο Μποργκ, επιμένοντας σε ένα είδος ευελιξίας έναντι μίας αδιάλλακτης ακαμψίας που υπονομεύει την διαδικασία ολοκλήρωσης.

Περισσότερα εδώ