Η διατήρηση της ενότητας ως επιδίωξη της προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ
21 Νοεμβρίου, 2016
Επιτροπή: Δύο μήνες στην Ελλάδα για εφαρμογή των κανόνων λογιστικού ελέγχου
21 Νοεμβρίου, 2016

Συμφωνία επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017

Σε συμφωνία κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ποσό του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017, ο οποίος αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ. Το συνολικό ποσό ανάληψης υποχρεώσεων ανέρχεται στα 157,88 δις ευρώ, ενώ το ποσό που θα διατεθεί για τις πληρωμές θα είναι τα 134,49 δις ευρώ.

«Ο προϋπολογισμος της ΕΕ για θέτει στο επίκεντρο τα μέτρα προτεραιότητας, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των βαθύτερων αιτίων της, καθώς και την ενθάρρυνση των επενδύσεων ως τρόπο για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το γεγονός αυτό θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού προς όφελος των φορολογουμένων της ΕΕ, των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων. Επίσης, σέβεται τις συνεχείς προσπάθειες των κρατών μελών για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών τους», δήλωσε ο Ivan Lesay, υφυπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια

Οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις ύψους σχεδόν 6 δις ευρώ αφορούν την αύξηση ύψους 11,3% της χρηματοδότησης σε σχέση με το 2016, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για την ενίσχυση της ασφάλειας. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση θα αφορά τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την επανεγκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, την υποστήριξη μέτρων ένταξης και την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Επίσης θα ενισχύσει την προστασία των συνόρων, την πρόληψη της εγκληματικότητας, την αντιμετώπιση τρομοκρατίας και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Περισσότερα εδώ.