Κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας προτείνει η Επιτροπή
5 Δεκεμβρίου, 2016
Aπορρίπτει πρόσκληση για έναρξη συνομιλιών σχετικά με τα ζητήματα των απόδημων ο Τουσκ
5 Δεκεμβρίου, 2016

Ασυνήθιστη στάση εν όψει των προεδρικών εκλογών από την Εβραϊκή Κοινότητα της Αυστρίας

Η Εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας σύστησε χθες (29 Νοεμβρίου) στους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή του πρώτου δεξιού προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση -αυτό αποτελεί την πρώτη φορά που έχει υιοθετήσει κάποια υποψηφιότητα.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων Alexander Van der Bellen σχεδόν ισοψηφεί με τον υποψήφιο δεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Norbert Hofer, στις επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θεωρούνται οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, το υψηλότερο αξίωμα της Αυστρίας δεν διεκδικείται ούτε από Σοσιαλδημοκράτη ούτε από  υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών. Η εκλογή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο και κερδήθηκε από Van der Bellen αλλά ζητήθηκε επανάληψη λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

«Ο Van der Bellen δεν είναι το μικρότερο από τα δύο κακά, αυτός είναι ο καλύτερος υποψήφιος και υπήρξε φίλος της εβραϊκής κοινότητας και του Ισραήλ για πολλές δεκαετίες», όπως έγραψε στο Facebook ο Oskar Deutsch, πρόεδρος των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Αυστρίας (IKG), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 15.000 Εβραίους. Χωρίς να τον κατονομάζει, ο Deutsch αναφέρθηκε με αρνητικό τρόπο στον Norbert Hofer, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Ισλάμ δεν αποτελεί μέρος της Αυστρίας. Η επιστροφή στο καβούκι μας δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απάντηση στις διεθνείς κρίσεις, δήλωσε ο Deutsch. Ο πρόεδρος της Αυστρίας θα έπρεπε να σέβεται κάθε θρησκεία συμπεριλαμβανομένου και του Ισλάμ και να καταπολεμά κάθε στάση «μη ανοχής». Το FPO, του οποίου ο ηγέτης ήταν παρασημοφορεμένο μέλος ναζιστικών SS και του οποίου ο πρώην αρχηγός του Jörg Haider στη δεκαετία του 1990 παρέθεσε τις «κατάλληλες εργατικές πολιτικές» του Αδόλφου Χίτλερ, ισχυρίζεται ότι διάκειται φιλικά προς το Ισραήλ.

Περισσότερα εδώ.