ΟΟΣΑ: Ανέκαμψε η ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο
5 Δεκεμβρίου, 2016
Χάρτη με χώρες της ΕΕ υπέρ και κατά της Ρωσίας σχεδίασαν οι ευρωβουλευτές
5 Δεκεμβρίου, 2016

Διχογνωμία Επιτρόπων για την κληρονομιά του Κάστρο

Ο θάνατος του ηγέτη της κουβανέζικης επανάστασης Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε μεγάλες διαφοροποιήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Κάστρο πέθανε σε ηλικία 90 ετών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, μετά από 47 χρόνια διακυβέρνησης της σοσιαλιστικής Κούβας (1959-2006 )- περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με την λειτουργία της ΕΕ.

Η διακυβέρνηση του έκανε άλματα στο πεδίο της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ την ίδια ώρα η απουσία ελευθεροτυπίας και διενέργειας δημοκρατικών εκλογών τον κατέστησε διαχρονικά στόχο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο οδήγησε στο εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο οικονομικό εμπάργκο και προσπαθειών ανατροπής του καθεστώτος του, αλλά και πολλών αποπειρών δολοφονίας του.

Αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη κληρονομιά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αποκάλεσε τον Κάστρο «έναν ήρωα για τους  πολλούς» και «ιστορική προσωπικότητα του περασμένου αιώνα και προσωποποίηση της κουβανέζικης επανάστασης». Ο Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε στα ζητήματα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της καταπίεσης, αντιθέτως προσέθεσε αινιγματικά «η ιστορία θα τον κρίνει» – απηχώντας την παλιότερη δήλωση του ίδιου του Κάστρο «Η ιστορία θα με δικαιώσει».

Αυτό ή ίσως και άλλες παρόμοιες δηλώσεις υπέρ  του εξόργισαν την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ. Το Σάββατο σε tweet της έγραψε «ο Κάστρο ήταν ένας δικτάτορας ο οποίος καταπίεσε τον λαό του για 50 χρόνια. Περίεργο να βλέπω όλες τις δεήσεις στα νέα σήμερα». Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει  έντονες συζητήσεις στην συνεδρίαση των Επιτρόπων την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου αν ανακινηθεί.

Αντιθέτως, η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία εκπροσωπεί την ΕΕ επισήμως σε αυτά τα ζητήματα, έκανε μια πιο ισορροπημένη και ουδέτερη εκτίμηση. Δήλωσε ότι «ο Φιντέλ Κάστρο διακρίθηκε για την αφοσίωσή του και αποτέλεσε μια ιστορική προσωπικότητα. Απεβίωσε σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων. Και μεγάλων αλλαγών στη χώρα του».

Αναφερόμενη στις τωρινές σχέσεις ΕΕ-Κούβας υπό τον αδελφό του  Ραούλ Κάστρο προσέθεσε ότι «με την Συμφωνία για τον Πολιτiκό Διάλογο και την Συνεργασία την περασμένη άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις οι οποίες από πάντα ήταν δυνατές με τον λαό της Κούβας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί τη δέσμευσή της για συνεργασία και συνεννόηση με την Κούβα».

Περισσότερα εδώ.