Τουρκία: Εντός δυο εβδομάδων το ν/σ για τη συνταγματική αναθεώρηση
5 Δεκεμβρίου, 2016
Επιστολή σε Ντάισελμπλουμ από ευρωβουλευτές για το ελληνικό χρέος
5 Δεκεμβρίου, 2016

Η Επιτροπή διαμορφώνει την νέα μάχη για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην ΕΕ

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τους αυξημένους στόχους για την ενεργειακή αποδοτικότητα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Αναμένεται, όμως, να αντιμετωπίσει αντίσταση από κράτη μέλη τα οποία είναι αντίθετα σε δεσμευτικούς, πιο φιλόδοξους κανόνες, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει απαιτήσει υψηλότερους στόχους.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει το «Χειμερινό Πακέτο» της νέας ενεργειακής νομοθεσίας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ. Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να ελαττώσει την εξάρτηση από τις ενεργειακές εισαγωγές και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Εντός του  νομοθετικού πλαισίου υπάρχουν κανόνες οι οποίοι καθορίζουν τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια της ΕΕ για το 2030, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η μεγαλύτερη αποδοτικότητα μειώνει τόσο τις εκπομπές όσο και την ανάγκη εισαγωγών γιατί καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να τοποθετήσει «την ενεργειακή αποδοτικότητα στην κορυφή» του σχεδίου της για την Ενεργειακή Ένωση.

Η Επιτροπή θα θέσει ένα δεσμευτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 αύξησης τουλάχιστον κατά 30% της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Πριν ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ, ένας αντίστοιχος στόχος πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο των Υπουργών. Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη δυο φορές υποστηρίξει ψηφίσματα με στόχο 40% αλλά τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μονό του ποσοστού της τάξης του  27%, γεγονός το οποίο προμηνύει σκληρές διαπραγματεύσεις.

Περισσότερα εδώ.