Ασυνήθιστη στάση εν όψει των προεδρικών εκλογών από την Εβραϊκή Κοινότητα της Αυστρίας
5 Δεκεμβρίου, 2016
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΜΦΙΛΩΝ
5 Δεκεμβρίου, 2016

Aπορρίπτει πρόσκληση για έναρξη συνομιλιών σχετικά με τα ζητήματα των απόδημων ο Τουσκ

Η ΕΕ απέρριψε το κάλεσμα από Βρετανούς βουλευτές που υποστήριξαν το Brexit για μια γρήγορη συμφωνία αναφορικά με τα αμοιβαία δικαιώματα διαμονής για τους Βρετανούς και τους πολίτες της ΕΕ, λέγοντάς τους χθες (29 Νοεμβρίου) ότι εναπόκειται στην κυβέρνησή τους να ξεκινήσει μια πλήρη συζήτηση για το διαζύγιο στις σχέσεις τους.

Η ανταλλαγή επιστολών αποκάλυψε μια υποβόσκουσα ενόχληση και στις δύο πλευρές της Μάγχης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Brexit. Σε απάντηση μιας ανοιχτής επιστολής δεκάδων βουλευτών, ως επί το πλείστον  Συντηρητικούς της  πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι οποίοι  είπαν ότι οι απλοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί ως «διαπραγματευτικό χαρτί», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους ως προς την αβεβαιότητα, αλλά επέμεινε ότι διευθέτηση βρίσκεται στα χέρια του Λονδίνου, και όχι των Βρυξελλών. Η ίδια η Μέι πιέζει για «έγκαιρη επίλυση» για να αντιμετωπιστεί η αγωνία των πάνω από 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των πάνω από ενός εκατομμυρίων Βρετανών απόδημων επίσης στην ΕΕ. Αλλά έχει να αντιμετωπίσει μια στρατιά από ηγέτες της  ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του διαπραγματευτή εκ μέρους της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι η Μέι να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

Έχει ενοχλήσει τους εταίρους της, αναβάλλοντας την ενεργοποίησή του από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα το πράξει μέχρι το Μάρτιο. Ο Τουσκ περιέγραψε ως «ενδιαφέρον» το επιχείρημα των Βρετανών βουλευτών ότι με την αρνητική του στάση ο Μπαρνιέ προκαλεί ανησυχία στους απόδημους.  «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», έγραψε. «Δεν θα συμφωνούσατε ότι η μόνη πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας είναι μάλλον η απόφαση για το Brexit; Και ότι ο μόνος τρόπος για να διαλύσει τους φόβους και τις αμφιβολίες όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών, είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το Άρθρο 50 ;»

Η ενεργοποίηση των συνομιλιών θα ορίσει μια προθεσμία δύο ετών στη  Βρετανία για να καταλήξει σε  μια συμφωνία η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να προστατεύσει τις εμπορικές σχέσεις της με την Ένωση, δίνοντας παράλληλα τέλος στην ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ. Χωρίς μια συμφωνία, αντιμετωπίζει άτακτη έξοδο, εξέλιξη την οποία και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα ήθελαν να αποφύγουν.

Περισσότερα εδώ.