Σταθερή ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη σύμφωνα με νέα στοιχεία
7 Ιανουαρίου, 2017
Η Γαλλία μπαίνει στην αγορά των πράσινων ομολόγων
7 Ιανουαρίου, 2017

Πολωνός ΥΠΕΞ: Ο Τουσκ είναι «σύμβολο του κακού και της ηλιθιότητας»

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπέστη μια άλλη επίθεση από την λαϊκίστικη κυβέρνηση της Πολωνίας, τη Δευτέρα (2 Ιανουαρίου), όταν ο υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κρακοβίας RMF FM ότι αποτελεί ένα «σύμβολο του κακού και της βλακείας» και ότι πρέπει να μείνε «μακριά από την Πολωνία».

Σε μια συνέντευξη στο RMF, ο Waszczykowski απάντησε στο πρόσφατο tweet του προέδρου του Συμβουλίου, στο οποία ο ίδιος ευχήθηκε στους συμπατριώτες του «Μια Πατρίδα απαλλαγμένη από το κακό και την ηλιθιότητα», με την ευκαιρία του νέου έτους.

«Εύχομαι να μείνει μακριά από την Πολωνία», δήλωσε ο Waszczykowski, προσθέτοντας ότι Τουσκ είναι «το σύμβολο του κακού και της βλακείας». Ο Waszczykowski είπε επίσης ότι ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τουσκ «δεν έχει βοηθήσει [ την Πολωνία] σε τίποτα ακόμα». Στην συνέντευξη, ο Waszczykowski δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την εικόνα της Πολωνίας και ότι θέλει η Πολωνία να είναι μια «φυσιολογική» δημοκρατία.

Είπε ότι η Ρωσία αγωνίζεται για μια «κυρίαρχη δημοκρατία» και ότι η Δύση για μια «φιλελεύθερη δημοκρατία», αλλά ότι θέλει η Πολωνία να είναι μια «δημοκρατία χωρίς επίθετα». «Θα επιθυμούσαμε να έχουμε μια κανονική δημοκρατία, ότι όταν κάποιος κερδίζει τις εκλογές, να έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του», δήλωσε Waszczykowski. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα ήθελε η Πολωνία να αντιμετωπίζεται ως μια σταθερή χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Καζίνσκι, δήλωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τουσκ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τουσκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταξύ 2007 και 2014 και είναι συνιδρυτής του κόμματος της Πλατφόρμας των Πολιτών (PO), το οποίο τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει εξοργίσει πρόσφατα το PiS με τα εξαιρετικά επικριτικά του σχόλια.

Περισσότερα εδώ.