“Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού – #EUStarsChallenge / Ημέρα της Ευρώπης 2020”
11 Μαΐου, 2020
Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή εγκαινιάζει την πλατφόρμα «Έτοιμοι για το Μέλλον» (Fit for Future) και καλεί τους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν σε αυτήν
11 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν

Η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έφερε στο προσκήνιο δύο ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Ευρωσύστημα και το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα.

 

Λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τη σαφή δήλωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Μαΐου.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τρεις βασικές αρχές: ότι η νομισματική πολιτική της Ένωσης είναι θέμα αποκλειστικής της αρμοδιότητας· ότι το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές σε όλα τα εθνικά δικαστήρια.

Ο τελευταίος λόγος για τη νομοθεσία της ΕΕ εκφέρεται πάντα στο Λουξεμβούργο. Πουθενά αλλού.

Καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία του Ευρωσυστήματος και του νομικού συστήματος της Ένωσης.

Επί του παρόντος αναλύουμε λεπτομερώς την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα εξετάσουμε πιθανά επόμενα βήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, η οποία πρέπει να τηρείται και να προστατεύεται συνεχώς. Αυτό μας κρατά ενωμένους. Αυτό πρεσβεύουμε.

 

 

Press Release in English