Θολό το τοπίο για το μακροπρόθεσμο χρέος στο σημερινό Eurogroup
24 Μαΐου, 2016
Η πρώτη ημέρα της ΕΕ κατά της ατιμωρησίας της γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου
24 Μαΐου, 2016

Βοήθεια στην Λιβύη προσφέρει η ΕΕ με το βλέμμα στην Ιταλία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της EE συμφώνησαν χθες να βοηθήσουν την Λιβύη να ανασυστήσει το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα της ώστε να αντιμετωπίσει τους παράνομους διακινητές μεταναστών, την ώρα που αυξάνονται ι οι ροές προς την Ιταλία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί «τις επόμενες μέρες». Πάντως, οι ι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισήμαναν πως θα χρειαστεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπορούν να καταδιώκουν διακινητές όπλων στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Οι υπουργοί υπογράμμισαν «την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχείρηση Σοφία για να εμποδιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των δικτύων διακίνησης και για να συμβάλλει στη γενικότερη ασφάλεια με τη βοήθεια των νόμιμων αρχών της Λιβύης». Ο Φάγεζ Σεράι, πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της Λιβύης, που δεν έχει ακόμη κατορθώσει να εγκαθιδρύσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης, σε επιστολή του προς την Μογκερίνι ζήτησε την αποστολή ναυτικής βοήθειας, και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η ΕΕ είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας θαλάσσιας επιχείρησης με στόχο την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο. Σε περίπτωση χρήσης βίας χρειάζεται όμως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το κείμενο που είχε τότε εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται το πράσινο φως του ΟΗΕ, επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα». Η Ιταλία έχει εκφράσει την προθυμία της να στείλει περίπου 5.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και του λιμενικού για να βοηθήσει την πάλαι ποτέ αποικία της. Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία τονίζουν πως η ανάληψη δράσης για την εκπαίδευση αστυνομικών, συνοριοφυλάκων ή στρατιωτικών θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Νέα διάσωση ανοικτά των λιβυκών αρχών

Εν τω μεταξύ, δυο χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρού ανοικτά των λιβυκών ακτών, κατά την διάρκεια δεκαπέντε επιχειρήσεων υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής με έδρα την Ρώμη. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν το πλοίο Ντάτιλο της ιταλικής ακτοφυλακής, οι μονάδες Nτουράντ Ντε Λα Πεν και Μπέτικα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, δυο πλοία του μη κυβερνητικού οργανισμού Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και το ιρλανδικό στρατιωτικό πλοίο Λε Ρουαζέν. Παράλληλα, το πλοίο Πελούζο της ιταλικής ακτοφυλακής συνεργάστηκε με τις αρχές της Μάλτας στη διάσωση διακοσίων είκοσι εννέα μεταναστών και παρέχοντας υποστήριξη στο εμπορικό πλοίο Ταν Σι, κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης άλλων τετρακοσίων επτά μεταναστών.

Περισσότερα εδώ.