Ο νέος γερμανικός νόμος για τους μετανάστες δίνει προτεραιότητα στη γλώσσα
26 Μαΐου, 2016
Eurostat: 12.022 θάνατοι στην Ελλάδα το 2013 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί
26 Μαΐου, 2016

Γιούνκερ: Δεν… περνάνε οι απειλές της Τουρκίας για το προσφυγικό

H Τουρκία πρέπει να «μαλακώσει» την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, στο πλαίσιο των 72 προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας από την ΕΕ, δήλωσε από την Ιαπωνία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας παράλληλα πως οι τουρκικές απειλές για το προσφυγικό δεν… «περνάνε».

«Περιμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της -και οι απειλές δεν είναι το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Άρα, θα πρέπει να σταματήσει να τις χρησιμοποιεί, διότι δεν θα φέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Η αντιπαράθεση ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, στο πλαίσιο του ντιλ για το προσφυγικό, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία συμφώνησε να αποτρέψει τη ροή των μεταναστών, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ και απελευθέρωση της βίζας. Αν η ΕΕ συνεχίσει να επιβάλλει κριτήρια στην κυβέρνηση της Άγκυρας, η Τουρκία θα σταματήσει να δέχεται πίσω τους αιτούντες άσυλο που περνούν το Αιγαίο και φτάνουν στην Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ.