Οι πόλεις αναλαμβάνουν ρόλο στα βιώσιμα διατροφικά συστήματα
7 Ιουνίου, 2016
Ουγγαρία: Ενισχύει τα σύνορα με τη Σερβία
7 Ιουνίου, 2016

Τρία μεγάλα αγκάθια για τη δόση των 7,5 δισ.

Η κυβέρνηση δεν παραβλέπει την ανάγκη να κλείσει και τυπικά την αξιολόγηση που θα επιφέρει την χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα (δόση, ληξιπρόθεσμα συν waiver) αλλά δεν εμφανίζεται και διατεθειμένη να υποχωρήσει στις «διαβολικές ουρές» τις οποίες, όπως υποστηρίζει, εμφάνισαν οι θεσμοί στο «και ένα» της διαπραγμάτευσης. Σ΄ αυτό το «ναι μεν αλλά» κινούνται κυβερνητικοί επιτελείς, οι οποίοι θεωρούν «δύσκολη» την κατάληξη μέχρι το πρώτο ορόσημο της Πέμπτης που συνεδριάζει το ΔΣ ΕΚΤ, στο οποίο θα μπορούσε, με ολοκληρωμένη τη συμφωνία, να τεθεί θέμα επαναφοράς του waiver. «H συγκυρία δεν προσφέρεται για περαιτέρω υποχωρήσεις σε υψηλού συμβολισμού ζητήματα, όπως η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που έμειναν εκτός νέων κριτηρίων ή η κατάργηση της σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Στο προσκήνιο το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό ακόμη και μετά την ψήφισή του παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε χθες, τροπολογία με περίπου 10 «διορθώσεις» σε επιμέρους όμως ζητήματα και όχι στα θέματα αιχμής που ζητούν οι δανειστές. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιμέρους ζητήματα και οι μικροβελτιώσεις – διορθώσεις να εγκριθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Βέβαια, το γεγονός ότι οι θεσμοί επιμένουν σε περισσότερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων και αν αυτά θα καλύπτονται από το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης, με την ψήφιση του νέου αυτού πακέτου τροπολογιών.

Τα κόκκινα δάνεια

Αισιόδοξοι, ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις εμφανίζονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Αν και ως προς τη διαπραγματευτική τακτική, κρατούν «σιγήν ιχθύος» επισημαίνουν, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση, ούτως ώστε και η αγορά των κόκκινων δανείων να χαρακτηρίζεται απελευθερωμένη, αλλά και το ελληνικό δημόσιο να μη βρεθεί – τουλάχιστον άμεσα – αντιμέτωπο με την καταβολή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν και το 1,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται αρμοδίως, το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν πρόκειται να τορπιλίσει τη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς υπάρχουν τρόποι επίλυσή του. Κατά τις εκτιμήσεις τους, η διευθέτηση είναι κοντά και αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, αφού την Τετάρτη το πρωί ο Γιώργος Σταθάκης μεταβαίνει στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Περισσότερα εδώ.