Η Ευρωβουλή θα ανακρίνει τον Ισπανό Επίτροπο για υπόθεση διαφθοράς
8 Ιουνίου, 2016
Γεωργιάδης: Η Κύπρος σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων εντός του 2016
8 Ιουνίου, 2016

Ντάισελμπλουμ κατά Γιούνκερ για τα «μάτια» της Γαλλίας

Κριτική στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας ασκεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τον κάλεσε να μην κάνει «τα στραβά μάτια» στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας.

Την περασμένη Τρίτη, όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν γιατί το Παρίσι λαμβάνει διαρκώς εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία». «Ξέρω ότι τη Γαλλία και τα αντανακλαστικά της, τις εσωτερικές αντιδράσεις, τις πολλαπλές όψεις της», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται «στα τυφλά». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Γαλλία θα πρέπει να σεβαστεί τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στην Sueddeutesche Zeitung και άλλες έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι θα ήταν συνετό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της». «Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», σημείωσε.

«Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της», ανέφερε με νόημα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πώς θα εφαρμόζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δημοσιονομικοί κανόνες, που απαιτούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σε μια στιγμή που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι περισσότερες δημόσιες δαπάνες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των εθνικών προϋπολογισμών και συνιστά τη λήψη διορθωτικών μέτρων, μερικές φορές κατηγορείται από τη Γερμανία και άλλες χώρες ότι είναι επιεικής όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έδωσε στη Γαλλία το 2015 δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αν και το Παρίσι εμφανίστηκε να μην συμμορφώνεται με τους συμπεφωνημένους στόχους.

Επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό ευελιξίας, η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να μην κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, παρά την απόκλισή της από τη δημοσιονομική πορεία για τη μείωση του γιγάντιου δημόσιου χρέους του 132% του ΑΕΠ. Ενδεχόμενα πρόστιμα έχουν ακόμη γλιτώσει η Ισπανία και η Πορτογαλία, εν μέρει λόγω των επερχόμενων ισπανικών εκλογών στις 26 Ιουνίου.

Διαθέσιμο εδώ.