Η ομάδα Βίσεγκραντ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
9 Ιουνίου, 2016
Βούλγαρος Πρόεδρος: Η Μόσχα θέλει να «καταστρέψει» την ΕΕ
9 Ιουνίου, 2016

Έκκληση Μαρόκου στην ΕΕ να βάλει τέλος στο «αγροτικό αδιέξοδο»

Ο Υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου, Aziz Akhannouch, κάλεσε την ΕΕ να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο αναφορικά με μια εμπορική συμφωνία στον τομέα της γεωργίας, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να εφαρμόσει τη μόνη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της. Αποστολή του δημοσιογράφου της EurActiv Σαράντη Μιχαλόπουλου στο Μαρόκο.

Τον Δεκέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε μια σημαντική εμπορική συμφωνία γεωργίας μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποκλείει τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Η συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου για τα γεωργικά, τα μεταποιημένα γεωργικά και προϊόντα αλιείας τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου του 2012.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε ως απάντηση σε μια προσφυγή από το αυτονομιστικό Μέτωπο Πολισάριο, ένα κίνημα που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο (Δείτε ιστορικό).

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ραμπάτ, το οποίο ως απάντηση ανέστειλε τις σχέσεις του με την ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια διπλωματική κλιμάκωση της υπόθεσης, λίγες μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2016.

Περισσότερα εδώ.