Επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτρόπου Violeta Bulc (9-10 Iουνίου 2016)
9 Ιουνίου, 2016
Αχτίδα φωτός στα κόκκινα δάνεια βλέπει η Moody’s
9 Ιουνίου, 2016

«Όχι για την ώρα» από το Βερολίνο για τη δόση, στο EWG προσβλέπει η Αθήνα

Την πεποίθηση πως το Euro-working Group, που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη στη Φινλανδία, θα επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, διέρρευσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες αφού το γερμανικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να προσυπογράψει σήμερα την εκταμίευση της δόσης στήριξης.

Απαντώντας εμμέσως στην κίνηση του Βερολίνου, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ τόνισαν πως με το «πράσινο φως» του EWG θα ενημερωθούν και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να δοθεί και τυπικά η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης στήριξης.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής κάτω Βουλής ανέβαλε την έγκριση της εκταμίευσης, επικαλούμενη εκκρεμότητες που απομένουν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή, μία μέρα μετά το EWG, προκειμένου να εξετάσει για δεύτερη φορά το θέμα.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει εισηγηθεί θετικά για την αποδέσμευση των χρημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt και του πρακτορείου Reuters, που έχουν δει τη σχετική επιστολή.

Διαθέσιμο εδώ.