Επικοινωνία Ομπάμα και Ολάντ για τις νέες επιθέσεις του ISIS
15 Ιουνίου, 2016
Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Brexit σημαίνει αύξηση φόρων και μειώσεις δαπανών
15 Ιουνίου, 2016

Παραίτηση πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία λόγω «προσβλητικών» σχολίων

O πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία εγκατέλειψε τη χώρα ύστερα από επικριτικά σχόλια κατά της Άγκυρας για το χειρισμό της για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν Γερμανοί. Σύμφωνα με τους όρους της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, η Τουρκία παίρνει μετρητά και ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Τουρκία θέλει επίσης οι συζητήσεις για την ένταξή της στην ΕΕ να ξαναξεκινήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει 72 όρους που η Τουρκία πρέπει να πληροί για να εξασφαλίσει την κατάργηση της βίζας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν “παγώσει” λόγω ενός στενού ορισμού της τρομοκρατίας σε έναν τουρκικό αντιτρομοκρατικοό νόμο, που φέρεται να χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τις συλλήψεις των ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Ο Hansjörg Haber, ένας βετεράνος Γερμανός διπλωμάτης, παραιτήθηκε αφού προέτρεψε πρώτα τους Τούρκους να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν Γερμανοί, αν θέλουν τα ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη. Υπάρχει μια ρήση, είπε, που λέει “Ξεκίνα σαν Τούρκος και κατάληξε σαν Γερμανός”. “Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι το αντίστροφο”, τόνισε τον Μάιο. Η γερμανική φράση που χρησιμοποίησε ουσιαστικά σημαίνει να ξεκινά κανείς κάτι με ενθουσιασμό και το τελειώνει με έναν οργανωμένο τρόπο. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, πίεσε για την παραίτηση του διπλωμάτη.

Ο Volkan Bozkir, που τότε ήταν υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, είπε ότι ο Haber παραβίασε τον «πρώτο νόμο της διπλωματίας».

«Κανένας πρέσβης δεν έχει το δικαίωμα να εξευτελίζει τον λαό μιας χώρας στην οποία εργάζεται ή να λέει κάτι για τον πρόεδρό της», είπε σύμφωνα με την Hurriyet.

Διαθέσιμο εδώ.