Γιούνκερ: Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει
22 Ιουνίου, 2016
Στην μάχη του δημοψηφίσματος και οι βρετανικές εφημερίδες- Θέσεις και αντιθέσεις
22 Ιουνίου, 2016

Πώς οι Βρετανοί βουλευτές «αποχαιρέτησαν» την Τζο Κοξ

Σε μια εντελώς διαφορετική και συγκινησιακά  φορτισμένη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Βρετανοί βουλευτές αποχαιρέτησαν την βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, που έπεσε νεκρή την περασμένη εβδομάδα μετά την επίθεση του Τόμας Μέρ.

Πολιτικοί όλων των αποχρώσεων εμφανίσθηκαν φορώντας λευκά τριαντάφυλλα, σύμβολο του  Yorkshire που τόσο αγαπούσε η Κοξ. Πολλοί άλλοι ήταν ντυμένοι στα μοβ, πράσινα και λευκά, τα χρώματα των σουφραζέτων , όπως ακριβώς ήταν ντυμένοι και οι καλεσμένοι στο γάμο της.

Τα παρών έδωσαν τόσο ο  σύζυγό της, όσο  και δύο μικρά παιδιά,  οι οποίοι παρακολουθούσα από τα θεωρεία της Βουλής των Κοινοτήτων. Η  αίθουσα που φημίζεται για το θόρυβο της, παραδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στη σιωπή, και πολλοί από τους βουλευτές  δεν κατάφεραν να κρύψουν τα δάκρυά τους.

«Μια γυναίκα ήρθε προς το μέρος μου και μου  είπε ότι δεν γνώριζε την Τζο o, αλλά ότι ο θάνατός της  την έκανε να θέλει να γίνει λίγο περισσότερο σαν αυτή», δήλωσε η Ρέιτσελ Ρηβς , στενή φίλη της Κοξ  στους κόλπους των Εργατικών.   «Ένα καλύτερο άτομο,  μια καλύτερη μητέρα, μια καλύτερη κόρη, μια καλύτερη σύζυγο». Έτσι  έκανε να αισθάνεται όποιον βρισκόταν γύρω της, σύμφωνα με την ίδια.

Το δικό του μήνυμα ήθελε να δώσει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζοντας ότι ο θάνατος της συναδέλφου του θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας « πιο ευγενικής και πιο ήπιας πολιτική», υποστηρίζοντας ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν καθήκον  να μην υποκινούν το μίσος.

Ανέφερε ακόμη ότι η δολοφονία της Κοξ φαινόταν να είναι μια πράξη ακραίας πολιτικής βίας.  Επαίνεσε επίσης  την Κοξ για την υποστήριξή  της απέναντι σ τους πρόσφυγες και τον  παλαιστινιακό λαό αλλά και τη στάση της  κατά την ισλαμοφοβίας. «Η ακεραιότητα και το ταλέντο της ήταν γνωστό σε όλους σε αυτή την αίθουσα», είπε.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι η ανεξάντλητη ενέργεια της Κοξ  «είχε φωτίσει τις ζωές όλων εκείνων που την ήξεραν και έσωσε τις ζωές πολλών που δεν γνώρισε ποτέ». Αναφέρθηκε ακόμη στο ανθρωπιστικό της έργο, δίδοντας έμφαση στην  εκστρατεία αφύπνισης της κοινής γνώμης για τις συγκρούσεις στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εκθέτοντας «την ανείπωτη πράξη του βιασμού στον πόλεμο», μειώνοντας τη θνησιμότητα κατά τον τοκετό και  υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία.

«Υπάρχουν σήμερα  άνθρωποι στον πλανήτη μας που είναι εδώ, ζωντανοί εξαιτίας της Τζο», είπε, αποκαλώντας  την μια « αφοσιωμένη δημοκράτη» και «παθιασμένη φεμινίστρια». Τον λόγο έλαβαν φίλοι της Κοξ τόσο από τους Εργατικούς όσο και από τους Συντηρητικούς ,οι οποίοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο χιούμορ της  και την όρεξη της για ζωή.

Διαθέσιμο εδώ.