Πώς οι Βρετανοί βουλευτές «αποχαιρέτησαν» την Τζο Κοξ
22 Ιουνίου, 2016
Γιούνκερ: To προσφυγικό και όχι το μνημόνιο το βασικό θέμα της συνάντησης
22 Ιουνίου, 2016

Στην μάχη του δημοψηφίσματος και οι βρετανικές εφημερίδες- Θέσεις και αντιθέσεις

Στη μάχη υπέρ  ή κατά του Brexit εισέρχονται δυναμικά οι βρετανικές εφημερίδες στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Πέμπτης. Σε μια προεκλογική εκστρατεία που δεν έλειψε η ένταση, με αποκορύφωμα την δολοφονία της Τζο Κοξ, ο βρετανικός Τύπος δεν θα  μπορούσε να μην πάρει θέση, με το ίδιο πάθος και χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις όσο και οι αντιθέσεις .

Ενδεικτικά είναι τα σημερινά πρωτοσέλιδα της  Guardian και  της Daily Telegraph, με την πρώτη να τάσσεται υπέρ της παραμονής και την δεύτερη υπέρ της εξόδου. «Παραμένετε συνδεδεμένοι και ανοικτοί σε όλους, όχι θυμωμένοι  και απομονωμένοι», καλεί τους Βρετανούς ψηφοφόρους η Guardian.

«Ψηφίστε κατά ενός διαιρεμένου  έθνους  που κλείνεται στο εσωτερικό του.  Ψηφίστε υπέρ της παραμονής», συνεχίζει η Guardian. ««Ένας κόσμος ευκαιριών περιμένει ένας πλήρως ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστηρίζει αντιθέτως η Telegraph. «Εάν το δημοψήφισμα αυτής της Πέμπτης είναι μια επιλογή ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα, τότε επιλέγουμε την ελπίδα», επισημαίνει.

Αν και οι δυο αυτές εφημερίδες υιοθέτησαν την ίδια γραμμή και στις κυριακάτικες εκδόσεις τους, διαφορετική είναι η εικόνα τόσο για τους Sunday Times όσο  και για την  Daily Mail.  Ενώ η καθημερινή έκδοση των Times τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής, η κυριακάτικη εξέφρασε την αντίθετή άποψη. Παρομοίως, ενώ η Daily Mail φαίνεται να προκρίνει το Brexit, η Mail on Sunday τάχθηκε ανοικτά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.  Όσο για την Sun, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία βρετανική εφημερίδα,  τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της αποχώρησης, παίζοντας με τον τίτλο  beLeave in Britain.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, μετά τη δολοφονία της Κοξ παρατηρείται μια στροφή  των ψηφοφόρων προς την  παραμονή.  Η τελευταία δημοσκόπηση  της ORB για την εφημερίδα Daily Telegraph  δίνει στους υποστηρικτές της παραμονής που θα προσέλθουν στις κάλπες 53%  έναντι 46% όσων επιθυμούν την αποχώρηση. Η  δημοσκόπηση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει μια σημαντική αντιστροφή του κλίματος από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Brexit προηγείτο με 49% έναντι  48%.

Ωστόσο,μια  άλλη σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των Times δίνει προβάδισμα σε όσους επιθυμούν  το Brexit με ποσοστό 44%, άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί που επιθυμούν το Bremain βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα δύο στρατόπεδα εξακολουθούν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Διαθέσιμο εδώ.