Η Ρωσία παρατείνει το εμπάργκο κατά των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ
1 Ιουλίου, 2016
Απέτυχαν στα stress test των ΗΠΑ οι Deutsche Bank και Santander
1 Ιουλίου, 2016

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι νέοι της Βρετανίας μετά το Brexit

Αιφνιδιασμός, προβληματισμός, αγωνία, απογοήτευση αλλά και ελπίδα. Κάπως έτσι περιγράφεται η ψυχολογία των νέων της Βρετανίας μετά το Brexit. Η νεολαία, που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής, καταγγέλλει ότι καλείται να ζήσει με τις συνέπειες μιας ψηφοφορίας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τη θέλησή της. Ωστόσο, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες και τα διδάγματα που αντλούνται είναι πολλά και ενδιαφέροντα, για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον.

Το 1989 Generation Initiative υπάγεται ως think tank στο European Institute του LSE και αποτελείται γύρο στα 30 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι του LSE. Από τους αρχικούς ιδρυτές της οργάνωσης, τρεις είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις στην  ηγεσία της πρωτοβουλίας αυτής. Αριθμεί πλέον περισσότερα από 150 μέλη σε 23 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους,  οι νέοι   του 1989 Generation Initiative καλούν  τους εθνικούς αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες να ακούσουν τις ανησυχίες τους, καθώς είναι τελικά αυτοί που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. «Επιδιώκουμε διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των νέων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο προφανώς απαραίτητες», επισημαίνουν.

Οι νέοι καλούν για την αφύπνιση της ΕΕ  με την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών  και  την μεταρρύθμιση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία έχει παραλύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», όπως τονίζουν. «Η πρωτοβουλία Generation 1989 είναι ευρωπαϊκή: Είμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία,  η Ιρλανδία και το Βέλγιο και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να επεκτείνουμε την προσέγγιση και την επιρροή μας», τονίζουν.

Ζητούν να εξεταστούν ειδικά μέτρα προστασίας για όλους τους νέους Ευρωπαίους, διασφαλίζοντας τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν, να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αναζητήσουν θέσεις εργασίας ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλούν την ΕΕ να λάβει υπόψη  της τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία, όπως το Erasmus + και  οι επιδοτήσεις της ΕΕ που διατίθενται για τους νέους, θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Περισσότερα εδώ.