Δίκαιη φορολόγηση: στόχος της Επιτροπής η αύξηση της φορολογικής διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ
5 Ιουλίου, 2016
Οι ξαπλώστρες σολάριουμ στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
5 Ιουλίου, 2016

Πεκίνο προς Αθήνα: Θα σας βοηθήσουμε να γίνετε πιο δυνατοί

Αποστολή στην Κίνα, Μαρίνα Μάνη

Η πρώτη επέτειος από το “συνταρακτικό”, όπως το αποκαλούν στο κυβερνών κόμμα, δημοψήφισμα, βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα να υλοποιεί την γνωστή ρήση του Τενγκ Χσιάο Πινγκ “δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια”.

Τα …”ποντίκια”, εν προκειμένω, είναι οι επενδύσεις, από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ως εκ τούτου, έστειλε ελπιδοφόρα μηνύματα η διαβεβαίωση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον κ.Τσίπρα, ότι: “οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας” και “η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μία δυνατή Ευρώπη”.

Είχε προηγηθεί η ελληνική διαβεβαίωση, δια στόματος κ.Τσίπρα, ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της τους κινδύνους που προκάλεσε η πολυετής κρίση, αλλά και η αισιόδοξη πρόβλεψε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει (κυρίως το Brexit) θα βρει “τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις”.

Επισημάνσεις με νόημα καθώς το Πεκίνο έχει επιλέξει την χώρα μας ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη και “γέφυρα” Ανατολής-Δύσης.

Κατά την κυβέρνηση μάλιστα η ελληνο-κινεζική συνεργασία “ανέβηκε επίπεδο” καθώς ξεκίνησε το 2006 με συμφωνία για εταιρική σχέση και κλείνει το 2016 με συμφωνία στον ΟΛΠ”. (Χθες άλλωστε επικυρώθηκε και τυπικά στο Πεκίνο, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco, η σύμβαση παραχώρησης του 67% του Λιμανιού που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή».

Οι πέντε επενδυτικές προτάσεις του κ.Τσίπρα

Σ΄αυτό το πλαίσιο, του “νέου, αναβαθμισμένου, επιπέδου”, και μετά την εντυπωσιακή τελετή υποδοχής που του επιφύλαξε η κινεζική ηγεσία, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον ομόλογό του πέντε επενδυτικές προτάσεις …πιο άμεσης υλοποίησης.

Τις εξής:

1) Επενδύσεις στο Θριάσιο (σ.σ. οι δύο κολοσσοί στο χώρο των νέων τεχνολογιών, Huwavei και ΖΤΕ ενδιαφέρονται για επέκταση των δραστηριοτήτων τους), στα Ναυπηγεία (επισκευές κινεζικών πλοίων), στο Καστέλι της Κρήτης (αεροδρόμιο) και στις τράπεζες (κεφάλαια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση).

2) Διεύρυνση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

3) Στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας: δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

4) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και απ΄ευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα για αύξηση του τουριστικού ρεύματος (σ.σ. “έστω και το εν δέκατο από τους 100 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες ετησίως μας φτάνει”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση).

5) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κινεζική πλευρά έδειξε ιδιαίτερα θετική, ενώ αποφασίσθηκε η δημιουργία μόνιμης ελληνοκινεζικής επιτροπής follow up, δηλαδή για την παρακολούθηση των θεμάτων αυτών και την εξέταση των επόμενων βημάτων σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Περισσότερα εδώ.