Το Brexit μπορεί ακόμη και να ωφελήσει τη ναυτιλία, λένε Έλληνες εφοπλιστές
28 Ιουλίου, 2016
Τεκτονικές αλλαγές στους μισθούς και στον κατασκευαστικό κλάδο της Βρετανίας λόγω Brexit
28 Ιουλίου, 2016

Ισπανία: Νέα προσπάθεια να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και οι αρχηγοί των τεσσάρων βασικών ισπανικών κομμάτων θα προσπαθήσουν για μια ακόμα φορά, σήμερα, να βάλουν τέλος στο επτάμηνο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, με τις πιέσεις για συμφωνία να εντείνονται καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου και του Ιουνίου οδήγησαν σε κυβερνήσεις χωρίς αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα τα κόμματα που εξελέγησαν να προσπαθούν να διαπραγματευτούν έναν βιώσιμο συνασπισμό.

Μέχρι τώρα, οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε όρους, αν και οι insiders ευελπιστούν πως η προθεσμία για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα τους κάνει να «συγκεντρωθούν», σχολιάζει το Reuters.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήταν το μόνο που κέρδισε περισσότερες έδρες στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση με τις προηγούμενες, αν και δεν πλησίασε τις 176 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το κόμμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των αντιπάλων, όμως μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Κεντροδεξιά περιφερειακά κόμματα από την Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσουν κατά του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, το οποίο βγήκε τέταρτο στις εκλογές του Ιουνίου, έχει πει πως θα απέχει από μια ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης, οι Σοσιαλιστές και οι Unidos Podemos αντιτίθενται στον Ραχόι.

Ο σημερινός γύρος συζητήσεων με τον βασιλιά ίσως τελειώσει χωρίς να προκύψει κάποιος υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Όμως πολλοί ελπίζουν πως οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ίσως αναγκάσουν τους Σοσιαλιστές να υποχωρήσουν και να δώσουν τη δυνατότητα στον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα.

Διαθέσιμο εδώ.