Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο
3 Σεπτεμβρίου, 2016
Προεγγραφές στο Συνέδριο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά»
3 Σεπτεμβρίου, 2016

«Ντε φάκτο παγωμένη» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

Ένα μέρος της συμφωνίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έχει ουσιαστικά παγώσει λόγω της αποχώρησης από τα ελληνικά νησιά των Τούρκων αξιωματούχων που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Βενσάν Κοσετέλ αναφέρει ότι «ντε φάκτο ορισμένες εκφάνσεις της συμφωνίας έχουν παγώσει».

Όπως σημειώνεται, χωρίς την παρουσία Αστυνομίας δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Οι τούρκοι αστυνομικοί ανακλήθηκαν στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Ο κ. Κοσετέλ δηλώνει άγνοια για το πότε θα επιστρέψουν οι Τούρκοι αστυνομικοί στα ελληνικά νησιά. «Καταλαβαίνω ότι η ελληνική Αστυνομία και η Frontex αποκαθιστούν επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, αλλά οι ημερομηνίες συνεχώς αλλάζουν, επομένως δε γνωρίζουμε πότε θα επαναξεκινήσει η συνεργασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει χάσει την πρόσβαση στα δύο βασικά τουρκικά κέντρα κράτησης στα οποία μεταφέρονται οι απελαθέντες από την Ελλάδα μετανάστες, κάτι που ενισχύει τις αμφιβολίες για την ισχύ της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα αν η Τουρκία τηρήσει αρνητική στάση επί της επανεισδοχής προσφύγων ή αν καθυστερήσουν οι απελάσεις από την Ελλάδα λόγω των εφέσεων των ενδιαφερομένων. Ωστόσο, προσθέτει ο «Guardian», οι δεινές συνθήκες διαβίωσης των 57.000 προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Περισσότερα εδώ.