Επείγουσα επίσκεψη Πολωνών υπουργών στη Βρετανία μετά τις βίαιες επιθέσεις εναντίον ομοεθνών τους
7 Σεπτεμβρίου, 2016
Η Τουρκία αποδέχεται άρση της βίζας στο τέλος του 2016
7 Σεπτεμβρίου, 2016

Σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit- «Πάγος» Ομπάμα σε Μέι για το εμπόριο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα (5 Σεπτεμβρίου) η ομιλία του  Βρετανού υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, στη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του Λονδίνου όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Αυτή είναι μια ιστορική και θετική στιγμή για το έθνος μας. Το Brexit δεν αφορά το να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε μια άσχημη δουλειά. Αφορά το να αδράξουμε τις τεράστιες και συναρπαστικές ευκαιρίες που θα αρχίσουν να ρέουν λόγω της νέας θέσης της Βρετανίας στον κόσμο», υποστήριξε ο Ντέιβις σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θα υπάρξουν νέες ελευθερίες, νέες ευκαιρίες νέους ορίζοντας για αυτή τη μεγάλη χώρα», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βόρεια Ιρλανδία, την περασμένη Πέμπτη, ο Ντέιβις δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε ιδανικά να έχει μια ελεύθερη πρόσβαση χωρίς δασμούς στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Χθες Κυριακή, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι ο Ντέιβις θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «για το έργο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» και «προφανώς για το πώς θα διαμορφώσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε με την ΕΕ».

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Κίνα, η Μέι  παραδέχθηκε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα υποστεί πλήγμα από το Brexit παρά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο σοβαρός όσο είχε προβλεφτεί.

Δήλωσε ακόμη στο BBC ότι θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να αρχίσει συνομιλίες με τους ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι  και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ πάνω σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Σε ένα πλήγμα για τις ελπίδες Brexiteers  για μια γρήγορη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ,  ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι  τώρα στο «πίσω μέρος της  ουράς » στις εμπορικές συνομιλίες, ενώ επέμεινε στην άποψη υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.