Ομιλία Γιούνκερ για τη «θετική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Αυξάνονται οι εντάσεις στο Κοινοβούλιο για τη διαδοχή του Μάρτιν Σούλτς
14 Σεπτεμβρίου, 2016

«Ήρεμη επανάσταση» σηματοδοτούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες

Σήμερα (14 Σεπτεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πολυσυζητημένη πρόταση της για την αναδιαμόρφωση μιας σειράς κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διέπεται ο τομέας.

Οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο και ανατρέπουν τους κανόνες που εξισορροπούν τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών.

Κρίνοντας από τις εκδοχές εγγράφων που έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα για το τι θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα, η Επιτροπή φαίνεται έτοιμη για νέες διαμάχες με τις εθνικές κυβερνήσεις για να αποκτήσει τον έλεγχο του ραδιοφάσματος, των κυμάτων που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνίες.

Η Επιτροπή είχε ήδη προτείνει σχέδια για τη χάραξη μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ραδιοφάσματος το 2013, αλλά αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν λόγω της απροθυμίας των εθνικών κυβερνήσεων να χαλαρώσουν τον έλεγχό τους στις προσοδοφόρες δημοπρασίες για την πώληση ζωνών φάσματος (GHz) σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Οι αλλαγές στους κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες θα πανικοβάλλουν επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πρώην κρατικών μονοπωλίων, όπως η Deutsche Telekom και η Telefónica και τους μικρότερους ανταγωνιστές τους, κόβοντας κατά μήκος τις αντιπαλότητες με τους νέους κανόνες ανταγωνισμού.

Αν η πρόταση δεν προκαλέσει άμεσα κύμα αντιδράσεων, είναι γιατί θα επισκιαστεί από το σύνολο πιο αμφιλεγόμενων και καυτών αλλαγών στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, τους οποίους η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης σήμερα το απόγευμα.

Όμως, δεν θα χάσουν όλοι οι φορείς τηλεπικοινωνιών από την αναμόρφωση: η Vodafone κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ευχαριστημένη με την πρόταση της Επιτροπής να καταστεί ευκολότερο στους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στις υποδομές μεγάλων επιχειρήσεων. Η εταιρεία υποστήριξε ότι έτσι θα μειώσουν το κόστος τους.

Περισσότερα εδώ.