Πιο φιλελεύθερη η Επιτροπή στην πρώτη της αντίδραση στην επανάσταση του FinTech
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Σταθερή στη γραμμή της Βρετανίας για τους πρόσφυγες η Τερέζα Μέι
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Απογοητευμένη έφυγε η Αυστρία από τη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα

Διαφορετικές ήταν οι προτεραιότητες των 27 κρατών μελών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα την περασμένη βδομάδα. Η Αυστρία φαίνεται να έφυγε από τη Σλοβακία έχοντας σημειώσει μηδενική πρόοδο στις δικές της προτεραιότητες, καθότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη CETA, σύμφωνα με τη EurActiv Γερμανίας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της συνόδου κορυφής ήταν οι μεταβαλλόμενοι πολιτικοί άξονες. Πριν από δύο εβδομάδες, φαινόταν ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν αποφασίσει να συσπειρωθούν, αλλά με την άρνηση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να πατήσει τη γραμμή του κόμματος, η συμμαχία διαλύθηκε. Ο Ρέντσι ήταν εμφανώς αναστατωμένος καθώς η  Μέρκελ και ο Ολάντ οργάνωσαν μια συνέντευξη τύπου χωρίς αυτόν.

Ο Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπας και  ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν   θέλουν τώρα να οικοδομήσουν ένα νέο «κόκκινο άξονα», αντλώντας έμπνευση από τη θρυλική σοσιαλδημοκρατική τριανδρία του Βίλλυ Μπραντ, Ούλωφ Πάλμε και Μπρούνο Κράισκι. Κύριος στόχος τους είναι να σπάσουν την πολιτική λιτότητας της Άγκελα Μέρκελ και να επιστρέψουν στη διοχέτευση  κυβερνητικού χρήματος στην οικονομία.

Ως επί το πλείστον  ο Αυστριακός καγκελάριος απέτυχε να φέρει στο τραπέζι το θέμα του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το μπλοκ φαίνεται διατεθειμένο  να συνεχίσει κανονικά τις διαπραγματεύσεις, και πρότεινε μάλιστα το ενδεχόμενο ανοίγματος νέων ενταξιακών  κεφαλαίων στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, ο Κερν κινείται σε επικίνδυνο έδαφος, όσον αφορά τη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, καθώς  η Αυστρία κινδυνεύει να απομονωθεί ως η μόνη πλέον χώρα που αντιτίθεται στη συμφωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο διεξαγωγής, οι τέσσερις του Βίσεγκραντ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της συνόδου κορυφής. Ο Καρλ Σβάρτσενμπεργκ, βετεράνος της τσέχικης πολιτικής, φιλοευρωπαϊστής και τακτικός επικριτής της Τσέχικης κυβέρνησης είπε στη EurActiv Γερμανίας  ότι δεν μπορεί να καταλάβει την κριτική πολλών ευρωπαϊκών πολιτικών στην ομάδα του Βίσεγκραντ.

Περισσότερα εδώ.