Η ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης (ολόκληρη)
15 Σεπτεμβρίου, 2016
Το Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για την αναθεώρηση της Οδηγίας περί αποσπάσεως των εργαζομένων
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Μυστικό έγγραφο κατονομάζει εχθρούς και συμμάχους της στρατηγικής για το μέλλον της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τους αντιπάλους των εμβληματικών πρωτοβουλιών της σε ένα εσωτερικό έγγραφο για την αξιολόγηση της δυνατότητας να εφαρμοστούν οι προτάσεις της για την «επανένωση της Ευρώπης» στον απόηχο της Brexit.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες «είναι το κρίσιμο διάστημα για να παραδώσει μια καλύτερη Ευρώπη».

Ωστόσο, ο δρόμος για την πρόοδο σε μια Ευρώπη μετά το Brexit δεν αποτελεί αχαρτογράφητα νερά για τα 27 πλέον κράτη μέλη της Ένωσης. Η Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα «μυστικό» διάγραμμα για να αξιολογήσει το επίπεδο υποστήριξης των εμβληματικών έργων της που έχουν ως στόχο «περισσότερη Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό όργανο της ΕΕ αποφεύγει πάντα να κατονομάζει τις χώρες που τάσσονται υπέρ ή κατά μιας πρότασής της, το έγγραφο παρουσιάζει μια λεπτομερή εικόνα των κρατών μελών που στηρίζουν όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Το διάγραμμα, που περιήλθε στην κατοχή της EurActiv.com, περιλαμβάνει προτάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Αλλά περιλαμβάνει επίσης και άλλες ιδέες που θα κατατεθούν επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας «δημοσιονομικής ικανότητας» για την οικονομική και νομισματική ένωση, ή εναλλακτικές που θεωρούνται πολύ φεντεραλιστικές, όπως η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής περιφέρειας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υποστηρίζεται μόνο από την Ιταλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Ως μέρος της στρατηγικής  του για την εμβάθυνση της Ένωσης, ο Γιούνκερ παρουσίασε προτάσεις για την ενίσχυση του υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου (Σχέδιο Γιούνκερ), τη μεταρρύθμιση του τομέα των τηλεπικοινωνιών, και την ανάκαμψη των Κεφαλαιαγορών της  Ένωσης.

Ωστόσο, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες για να προχωρήσει σε φιλόδοξες προτάσεις που θεωρούνται ως βασικά σχέδια για την προστασία της Ευρώπης έναντι μελλοντικών κρίσεων, όπως ένα νέο ταμείο για τη στήριξη των χωρών κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ύφεσης ή ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό Σύστημα Άμυνας.

Μιλώντας πριν την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών μας».

Οι λόγοι είναι η άνοδος του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και η πολιτική επιβράδυνση του γαλλο-γερμανικού άξονα λόγω των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος και στις δύο χώρες.

Περισσότερα εδώ.