Επικεφαλής Frontex: Η Αίγυπτος γίνεται χώρα αναχώρησης των προσφύγων με προορισμό την ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
«Αποθήκη ψυχών» για πρόσφυγες η Ελλάδα λέει η Διεθνής Αμνηστία
22 Σεπτεμβρίου, 2016

5.500 εταιρείες με έδρα τη Βρετανία κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στην ΕΕ

Έντονη ανησυχία υπάρχει ανάμεσα σε ιδιοκτήτες 5.500 εταιρειών του οικονομικού κλάδου που έχουν τη βάση τους στη Βρετανία για τις επερχόμενες αλλαγές που θα φέρει το Brexit. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρείες έχουν «διαβατήριο», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται ελέυθερα εντός της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς. Επίσης, υπάρχουν ακόμη 8.000 αντίστοιχες εταιρείες στην ΕΕ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, το μέλλον των δικαιωμάτων που έχουν οι κάτοχοι των συγκεκριμένων διαβατηρίων τίθεται σε κίνδυνο, έως ότου γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.  Όπως τόνισε ο Βρετανός βουλευτής Άντριου Τίρι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, «αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν την πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος από την ενιαία αγορά στις οικονομικές υπηρεσίες».

Επίσης, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Κολμ Κέλεχερ, Πρόεδρος του τραπεζικού οίκου Μorgan Stanley, δήλωσε στο BBC ότι «σίγουρα κάποιες από τις επιχειρήσεις μας θα μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Ευρώπη, λόγω της απουσίας κάποιας συμφωνίας αναφορικά με τα διαβατήρια». Ωστόσο, σημείωσε ότι το Λονδίνο παραμένει ένα παγκόσμιο κέντρο οικονομικών υπηρεσιών.

Περισσότερα εδώ.