Ολάντ: Οι μετανάστες της «ζούγκλας» του Καλαί πρέπει να μεταφερθούν στην Αγγλία
2 Οκτωβρίου, 2016
Βερολίνο: Η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018
2 Οκτωβρίου, 2016

Δημοψήφισμα στο Αζερμπαϊτζάν για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου

Σήμερα διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, με το οποίο θα αυξηθούν οι εξουσίες του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, ενώ πολλές είναι οι επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές «αντιδημοκρατικές».

Ειδικότερα, με αυτές τις μεταρρυθμίσεις η προεδρική θητεία αυξάνεται από τα 5 στα 7 χρόνια και αφαιρείται το άρθρο που απαγορεύει την εκλογή υποψηφίου κάτω των 35, ενώ το ηλικιακό όριο υποβολής υποψηφιότητας στο κοινοβούλιο μειώνεται από τα 25 στα 18 έτη.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης συνταγματική απαγόρευση για οργανισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια του κράτους.

Έντονες είναι  οι διαμαρτυρίες για το επικείμενο δημοψήφισμα, καθώς ο Αζέρος πρόεδρος κατηγορείται ότι προσπαθεί να διευρύνει την εξουσία της οικογένειας του στην πλούσια σε πετρέλαιο πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί συνταγματολόγοι του Συμβούλιου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία της εξουσιαστικής δομής, καθώς και θα δοθούν απεριόριστες εξουσίες στον πρόεδρο. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ίδρυσης ενός οργανισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έχουν προβεί σε διώξεις και συλλήψεις όσων έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη.

Περισσότερα εδώ.