Ελπίδες για τέλος της πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία
5 Οκτωβρίου, 2016
Εξαίρεση των Βρετανών στρατιωτών από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
5 Οκτωβρίου, 2016

Η Ρωσία στηρίζει «γυναίκα από την Ανατολική Ευρώπη» για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Η Ρωσία δήλωσε χθες (3 Οκτωβρίου) ότι θα ήθελε να δει μια γυναίκα να αναλαμβάνει τα ηνία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),ανακοινώνοντας  παράλληλα την πρόθεσή της να στηρίξει υποψήφιο από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα, ανέφερε επίσης ότι μια επίσημη ψηφοφορία για τη διαδοχή του Μπαν Κι-μουν θα μπορούσε να λάβει χώρα σύντομα.

«Πιστεύουμε ότι είναι η σειρά της Ανατολικής Ευρώπης να παρέχει τον επόμενο Γενικό Γραμματέα», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Θα θέλαμε πολύ να δούμε μια γυναίκα να αναλαμβάνει το αξίωμα».

Οι δηλώσεις του έρχονται μερικές μέρες μετά την αλλαγή της θέσης της Βουλγαρίας, προτείνοντας ανοιχτά  ως επίσημη υποψήφια της χώρας την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν Επίτροπο για θέματα Προϋπολογισμού και πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, η Ιρίνα Μπόκοβα, η μέχρι πρότινος επίσημη υποψήφια της Βουλγαρίας  και  Γενική Διευθύντρια της UNESCO, παραμένει στην κούρσα χωρίς όμως κρατική υποστήριξη.

Στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπαν Κι-μουν υπάρχουν τρεις γυναίκες υποψήφιες από την Ανατολική Ευρώπη, η Μπόκοβα, η Γκεοργκίεβα και η Νατάλια Γκέρμαν από τη Μολδαβία.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία πήρε άδεια άνευ αποδοχών για υποστηρίξει την υποψηφιότητά της, εμφανίστηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χθες, απαντώντας σε μια ευρεία γκάμα ερωτήσεων , από τον πόλεμο στη Συρία μέχρι την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Η κούρσα για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του ΟΗΕ θα μπει σε νέα τροχιά αύριο, όταν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες – θα ψηφίσουν χρησιμοποιώντας χρωματιστά καλαμάκια να δείξουν αν οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν βέτο, όταν το συμβούλιο προχωρήσει σε επίσημη ψηφοφορία.

Περισσότερα εδώ.