Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Εσθονίας
11 Οκτωβρίου, 2016
Ανοίγει η αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων
11 Οκτωβρίου, 2016

Στα 71,8 δισ. οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2000 – 2015

Τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μεταξύ όλων των χωρών-μελών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, έχει λάβει η ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», η Ελλάδα έχει λάβει κατά την περίοδο 2000 – 2015 συνολικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. ύψους 71,8 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, κατά μέσον όρο, ετησίως. Πρόκειται για χρήματα (όχι δάνεια) που κατευθύνονται για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την κατασκευή έργων υποδομής, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση επενδύσεων, επιχειρήσεων κ.ά. και είναι εντελώς ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση-δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας μέσω των τριών μνημονίων, για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αδιεξόδου.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η χώρα μας είναι –σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας– κατά 35% υψηλότερες των κεφαλαίων που έχει λάβει στο αντίστοιχο διάστημα η Πορτογαλία, κατά 250% υψηλότερα σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ιρλανδία και κατά 320% σε σχέση με αυτή της Ισπανίας.

Οι καθαρές ευρωπαϊκές ενισχύσεις που λαμβάνει κάθε χρόνο ο εγχώριος προϋπολογισμός αντιστοιχούν, κατά μέσον όρο, στο 2,36% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι κοινοτικές ενισχύσεις έχουν θετική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ετσι, για παράδειγμα, το 2015 που η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -0,2%, αν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά χρήματα η μείωση θα έφθανε το -1,2%.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουμε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκρίνεται μόνο με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν τα νεότερα μέλη της Ε.Ε., κυρίως χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Λιθουανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία).

Μέσω του ΕΣΠΑ ή αντίστοιχων παλαιότερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχουν χρηματοδοτηθεί και χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομής (μετρό, οδικοί άξονες, αεροδρόμια, δίκτυα, γέφυρες, λιμάνια κ.ά.), ενώ οι ετήσιες ενισχύσεις προς τον αγροτικό τομέα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ! Παράλληλα, χρηματοδοτούνται χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Επιπλέον, ειδικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης το ΕΣΠΑ μέσω μιας «δημιουργικής ερμηνείας» χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για να χρηματοδοτήσει βασικές λειτουργίες του κράτους: απασχόληση εκπαιδευτικού προσωπικού (πάνω από 100.000 κάθε έτος), νοσοκομειακού προσωπικού κ.ά., λειτουργία παιδικών σταθμών, πολιτιστικές δραστηριότητες, ανέγερση σχολείων, ενίσχυση πανεπιστημίων, νοσοκομείων, ανάδειξη αρχαιολογικών – πολιτιστικών χώρων, προστασία περιβάλλοντος, προμήθεια αστικών λεωφορείων, φροντίδα ατόμων με αναπηρία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές σίτισης, ενίσχυση επιμόρφωση ανέργων, ανάπλαση πλατειών – πεζοδρομήσεις, αποκομιδή σκουπιδιών, επεξεργασία αστικών λυμάτων κ.ά.

Περισσότερα εδώ.