Νέοι κανόνες της ΕΕ για νομική αρωγή στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών
30 Οκτωβρίου, 2016
Ρέντσι: Μόλις η E.E. μας βοηθήσει στο μεταναστευτικό, θα μειωθούν και οι δαπάνες
30 Οκτωβρίου, 2016

Κλ. Διακομανώλη: “Έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τις καινούργιες θέσεις διαθέσιμες για τα προσφυγόπουλα “.

Η κ. Κλ. Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μιλά για τα παιδιά των προσφύγων και  μεταναστών στην ERT1 και την εκπομπή “EUROPE”, της κ. Ε. Μπούρα (01/10).

Αρχικά, η κ. Διακομανώλη, σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι τα 10.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που “αγνοούνται” στην Ευρώπη, “δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι θύματα, αλλά ότι από τη στιγμή που μπήκαν σε ευρωπαϊκά σύνορα δεν έχουμε στοιχεία για το που ακριβώς βρίσκονται”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης κ. Γιούροβα που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, δήλωσε ευχαριστημένη από τη χώρα μας διότι έχει υπάρξει μια πρόοδος 100% αναφορικά με τις καινούργιες θέσεις που είναι διαθέσιμες ειδικά για τα προσφυγόπουλα. “Ξεκινήσαμε από τις 400 θέσεις, τώρα υπάρχουν 800, με στόχο να δημιουργηθούν 1500 άμεσα”, συμπλήρωσε σχετικά. Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Διακομανώλη  τόνισε ότι έχουν ήδη διατεθεί τεράστια κονδύλια στην Ελλάδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την παροχή καταλύματος, διατροφής, τη φύλαξη και για σχολικές δραστηριότητες.

Ερωτηθείσα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, η ίδια διευκρίνισε ότι έχει συμφωνηθεί με την ελληνική πολιτεία να διδαχθούν ελληνικά, αγγλικά και μαθηματικά σε απογευματινές ώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πολύ βασικές γνώσεις και να μπουν σε μια δομή. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στο συμβολισμό της δράσης, ήτοι στο γεγονός ότι υπάρχει μια μέριμνα για τα αυτά τα παιδιά από πλευράς πολιτείας. Παρενθετικά, η κ. Διακομανώλη διευκρίνισε ότι το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι διαφορετικό θέμα κι αυτό γιατί “δεν είμαστε σίγουροι ότι θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Βεβαίως, η προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα είναι μέσα στο πρόγραμμα και πρέπει να γίνει σταδιακά, αλλά όχι εναντίων της θέλησής τους”.

Τέλος, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα μας. “Η μία αδυναμία είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις αιτήσεις ασύλου είναι λιγότεροι από αυτούς που πρέπει. Επίσης, υπάρχει μια δυσκολία στη διαχείριση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Και τα δύο ζητήματα έχουν επισημανθεί και έχει αποφασιστεί να αποσταλεί τεχνική βοήθεια από τις Βρυξέλλες στη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Διαθέσιμο εδώ.