Σκάνδαλο στην Ιταλία αναζωπυρώνει το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων
31 Οκτωβρίου, 2016
Το Βερολίνο έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο
31 Οκτωβρίου, 2016

Έκθεση: Απροετοίμαστη η ΕΕ τόσο για Τράμπ όσο και για Χίλαρι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είτε υποτιμούν τον κίνδυνο μιας προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ ή υπερεκτιμούν το επίπεδο της συνέχειας που θα φέρει η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι προετοιμασμένοι ή δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που θα έρθουν με το διάδοχο του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αναφέρει η μελέτη του ECFR. Κυβερνητικά στελέχη από όλη την ΕΕ ρωτήθηκαν σχετικά με το βαθμό ετοιμότητας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά από οκτώ χρόνια Ομπάμα.

Ενώ ο Τράμπ γίνεται αντιληπτός ως μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για την διατλαντική σχέση της ΕΕ, η στάση του στο ΝΑΤΟ και την ΤΤΙΡ θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως απλή ρητορική, και θεωρούν ότι δεν θα είναι σε θέση ή πρόθυμος να δώσει συνέχεια στο θέμα, αν εκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Το ECFR τόνισε ότι η δύναμη της προεδρίας των ΗΠΑ και η δομή του πολιτικού συστήματος της σημαίνουν ότι η επιθυμία του προέδρου δεν είναι «ποτέ μακριά από την πολιτική».

Η εικόνα που προκύπτει από τη μελέτη αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πίστη στο αμερικανικό σύστημα που τελικά θα αποτρέψει τον Τράμπ από την εφαρμογή των πολιτικών που έχει υποστηρίξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους εγχώριους αντιπάλους και τους επικριτές του, οι οποίοι θεωρούν τη δυνατότητα μιας προεδρίας Τράμπ περισσότερο ως «αποκάλυψη».

Αλλά η σκέψη ότι η Κλίντον θα παρέχει συνέχεια είναι επίσης ένα επικίνδυνο παιχνίδι, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς η πρώην ΥΠΕΞ θα υπόκειται στις ίδιες πολιτικές δυνάμεις όπως ο Τράμπ. Φαίνεται πιθανό ότι η στρατιωτική υποστήριξη για την Ευρώπη θα μειωθεί.

Είναι ένα σενάριο που μοιάζει όλο και πιο πιθανό ενώ νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κλίντον έχει ανοίξει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του Τράμπ.

«Μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλά δεν έχουν το είδος διαπραγματευτικής ισχύος με τις Ηνωμένες Πολιτείες που νομίζουν ότι έχουν. Η μόνη αποτελεσματική διαπραγμάτευση που έχουν καταφέρει είναι όταν εργάζονται μαζί», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Jeremy Shapiro.

Στην πραγματικότητα όμως, 15 κράτη μέλη δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται με τις ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, ενώ μόνο 4 δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να κάνουν τις επιχειρήσεις μέσω του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Περισσότερα εδώ.