Το Βερολίνο έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο
31 Οκτωβρίου, 2016
Μετανάστευση: Πορεία εφαρμογής του πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες
31 Οκτωβρίου, 2016

Ηγέτης Καταλονίας: Η ΕΕ θα μας αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας Generalitat Carles Puigdemont δήλωσε σε συνέντευξη στο Παρίσι ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει μια ανεξάρτητο Καταλονία, αναφέροντας το παράδειγμα της Σλοβενίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και της Σκωτία και της δυσαρέσκειάς της με το Brexit.

Σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Sciences Po χθες στο Παρίσι (17 Οκτωβρίου), ο Puigdemont μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Καταλονίας σε αυτό.

«Θυμάμαι όταν ο Ζακ Ντελόρ (πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Σλοβενίας δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγνωριστεί […]εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004),» είπε.

Ο Puigdemont επέμεινε ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγνωριστεί από την ΕΕ, επειδή, κατά την άποψή του, θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει όρεξη για ανεξαρτησία λόγω οικονομικών ανησυχιών, και υπογράμμισε ότι η Ισπανία εξαρτάται περισσότερο από την Καταλονία ως προς αυτό από ό, τι το αντίστροφο.

«Είναι αλήθεια ότι το κράτος μάς έχει δανείσει χρήματα, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν ήμασταν σε θέση να βγούμε στις διεθνείς αγορές και να ζητήσουμε επενδύσεις από μόνοι μας», είπε.

Περισσότερα εδώ.